Norske bridge-ess triumferte i VM

For første gang ble det norske landslaget i bridge kronet med VM-gull. I finalen mot USA vant Norge overbevisende med sifrene 334-245,5.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shanghai/Oslo (NTB-Pål Mathisen): – Det er det største en kan vinne som bridgespiller. For oss er det som å vinne VM i fotball, sa Boye Brogeland etter to uker med VM-kamper i Shanghai i Kina.

Det norske landslaget har tidligere vært svært nær en triumf i VM (Bermuda Bowl). I 1993 og 2001 ble det sølvmedaljer, mens mesterskapene i 1997 og 2003 endte med bronsemedaljer.

Makkerparene Tor Helness/Geir Helgemo, Glenn Grøtheim/Ulf Tundal og Boye Brogeland/Erik Sælensminde sørget for at vertslandet Kina ble slått ut i kvartfinalen, Nederland i semifinalen før USA med Zia og Michael Rosenberg i spissen måtte se seg klart slått etter åtte sesjoner a 16 spill i finalen.

Norge ledet stort over USA allerede etter den første spilledagen, og de siste sesjonene lørdag ble en ren formalitet.

Forhåndsfavoritten Italia røk overraskende ut i kvartfinalen mot Sør-Afrika, mens en annen av favorittene, Polen, ikke tok seg videre fra gruppespillet.

Storspilte

Bridgespaltist og forfatter Geir Olav Tislevoll fulgte hele mesterskapet i Shanghai og mener det norske laget aldri har vært bedre.

– Det norske laget har for en stor del storspilt, og fra kvartfinalen og til VM-gull var det hele spill mot ett mål, skriver Tislevoll i sin hyllest til de norske spillerne.

For Tor Helness og Geir Helgemo var VM-seieren ekstra kjærkommen. De har vært med på det meste, vunnet en rad internasjonale turneringer i tillegg til sølv fra tidligere VM, men aldri gått til topps før nå.

Høyt gasjert

Både Helness og Helgemo spiller for profflag nesten året rundt, men er fortsatt med i EM og VM-sammenheng selv om det ikke betaler seg i like stor grad. Helgemo er i tillegg til å være høyt gasjert bridgeproff også daglig bridgespaltist i VG.

Generalsekretær Rune Handal i Norsk Bridgeforbund mente triumfen var godt «timet».

– Vi feirer 75-årsjubileum i år og i et jubileumsår er det en flott gave å få, sier han.

Personvernpolicy