Når en fattig mor dør

Når en fattig mor dør
Når en fattig mor dør

En mors død er dramatisk for enhver familie, men i fattige familier blir følgene for barna enda større.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rahiba
Moren til Rahiba døde nylig av svangerskapsforgiftning. Nå er det tiåringen fra landsbyen Angoual Bawa, sør i Niger, som må ta seg av matlaging og klesvask. Mødredødelighet er en tragedie som får store konsekvenser for familien som blir rammet. Foto Garry Hunter / SCANPIX

Zinder (NTB-Gunnhild H. Bjerve):Ti år gamle Rahiba fikk tunge arbeidsoppgaver å slite med i tillegg til sorg og utrygghet.

Rahiba og brødrene hennes Isma (8) og Issifou (6) har ikke forstått helt hva som skjedde for noen uker siden. De spør fortsatt etter moren sin, forteller naboene i landsbyen Angoual Bawa, utenfor byen Zinder sør i Niger.

Rouma Moussa (32) var høygravid, men i full sving med å feie gårdsplassen utenfor familiens jordhytte. Plutselig falt hun om i kramper.

Landsbyfolkene kaller det «saltsyke», på fagspråket heter det eklampsi eller svangerskapsforgiftning. Hun ble fraktet til nærmeste helseklinikk på en oksekjerre, men livet sto ikke til å redde. Hun døde samme kveld, forteller enkemannen Habib. Som kvinner flest i Niger fikk hun ikke noen svangerskapsomsorg som kunne avdekke at fare var på ferde.

I mors sko

Nå er det ti år gamle Rahiba som må hente ved, vaske klær, feie gårdsplassen og lage mat. Riktignok får hun litt hjelp av farmoren sin, men den gamle kvinnen forteller at hun har dårlig helse, og vi får etter hvert forståelsen av at det er Rahiba som må fylle morens sko.

- Jeg er bekymret for at jeg ikke får lest Koranen så mye som tidligere, forteller hun. Koranskolen er den eneste utdanningen jenta vil få, men det blir det trolig nå slutt på.

Over en halv million kvinner dør hvert år i forbindelse med svangerskap og fødsel verden over. Mange etterlater seg spedbarn som ikke får den livgivende, helsebringende morsmelken som kan beskytte mot sykdommer. Nyfødte som mister moren sin, har opptil ti ganger så stor risiko for å dø før de fyller to år enn de som får beholde moren sin.

Slutter skolen

For døtre betyr dødsfallet ofte at de må slutte skolen og ta over morens oppgaver med hjem og barn, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Det virker inn på jentas helse i framtiden, for statistikken viser at skolegang øker kunnskapen og bevisstheten om helse. Jo mindre utdanning, jo større er faren for at hun selv vil få skader eller dø under svangerskap eller fødsel.

Morens død reduserer også familiens inntekt, viser WHOs tall. Men det er ikke statistikk som opptar Rahiba og familien hennes, der de snakker med journalistene som er på besøk. De ser ut til å være i sjokk fortsatt. En gammel dame sitter i et hjørne av gårdsplassen og lytter til samtalen. - Av og til sier Rahiba at moren har reist fra dem, og spør når hun kommer tilbake. Så gråter hun, forteller kvinnen. (©NTB)

Personvernpolicy