Verdens 10 verste katastrofer

Verdens 10 verste katastrofer
Verdens 10 verste katastrofer

Vi mennesker er gode til å lage katastrofer, og vi lærer aldri av historien...

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne saken er levert av DinSide.no og journalist Hans Kristian Krogh-Hanssen.

Det er ikke manko på dimensjonale feilgrep begått av oss tobente på denne planeten. Det har vi bevist til det ytterste, og fortsetter og bevise til stadighet.

Det er likevel vanskelig å utarbeide en topp 10 liste, hvor du bedømmer en menneskeskapt katastrofe mer eller mindre alvorlig enn en annen. Exxon Valdez-ulykken var en kolossal ulykke, men med en dødlighetsrate på null mennesker. Hvordan kan den ranke høyere enn for eksempel dødståken i London, som drepte 12.000 mennesker?

Vurderingen er subjektiv og det er nettstedet AskMen.com som har utarbeidet en oversikt over de ti mest alvorlige menneskeskapte ulykkene hvis negative effekt hadde enorm innflytelse på folk og miljøet rundt dem. Krig, terrorisme og transportulykker er ekskludert fra den følgende listen:

NUMMER 10

Dødståken i London

Vinteren 1952 var en typisk kald en for Londons befolkning, og mange gjorde som de pleide når kulda la seg over hovedstaden - de brant kull i ovnene sine. Røyken møtte byens ikonske tåke, og temperaturen falt ytterligere. Innbyggerne brente enda mer kull. Luften ble tung og stillestående, falt ned på gatenivå og skapte dårlig sikt.


Den verste var likevel den drepende effekten luften fikk. Fylt med svoveldioksid, nitrogendioksider og sot, ble byen raskt lagt i mørke. Tåken var så intens og tykk at den til og med fant veien inn blant bokhyllene i British Museum. Etter fire dager forsvant den, men skaden var gjort. De neste månedene ble resultatet av den ekstreme forurensningen at 12.000 liv gikk tapt.


I etterkant

Folk i London, som var vant med tåke, fikk ikke panikk da den svarte skodden kom sigende. Det til tross for at over 4.000 mennesker døde i løpet av de fire dagene den vedvarte. Uten at at noen alarmerte situasjonen...

Sjekk DinSides store reiseguide:

NUMMER 9

al-Mishraq brannen

24. juni 2003 oppdaget NASAs satellitter en massiv røyksky som kom sigende ut i nærheten av Mosul i Nord-Irak. Nærmere undersøkelser viste at røyken kom fra det statlige svovelutvinningsverket al-Mishraq. Forskere begynte å se nærmere på røyken, og hva de kom frem til var sjokkerende.


Brannen, som varte i en måned, var ansvarlig for det største utslippet av svoveldioksid gjort av mennesker noen sinne i atmosfæren. Mer enn 600 000 tonn av det farlige stoffet ble pumpet ut .


I etterkant

Svoveldioksid ble brukt av Napoleon til å henrette tusenvis av slaver. Siden stoffet kan totalødelegge avlinger, gi pusteproblemer, og fører til sur nedbør når det oksiderer, skulle en større innsats ha blitt gjort for å stoppe brannen tidligere.

Bli med på tur i verdens farligste land:

NUMMER 8

Jilin kjemikalieeksplosjon

Petrokjemiske stasjon nummer 101 i Jilin, Kina, produserte enorme mengder aneiline, et kjemisk stoff som brukes til å lage blekemidler, polyurethane og tylenol. I prosessen brukte de benzen og nitrobenzen.


I november 2005 førte en rekke større eksplosjoner til at seks mennesker døde på verket. Men skadene skulle ikke gi seg der. En 80 kilometer lang strøm av dødelige avfallsstoffer, i hovedsak Benzen, begynte å sige nedover Songuha-elven og drepte alt liv. Forurensningen nådde Det japanske hav og tvang mange byer til å stenge vanntilførslene sine, noe som førte til panikk i mange kinesiske byer langs elven.

I etterkant

Ulykker skjer, men hemmelighetskremeriet til kinesiske myndigheter hindrer en rask og effektiv reaksjon på ulykken.

Disse landene har flest trafikkulykker:

NUMMER 7

Yellowstone-brannene

I mange områder som Yellowstone nasjonalpark i Wyoming og Montana, er branner en forventet ting i tørrsesongen, og blir overvåket deretter. Men våren 1988 ignorerte myndighetene mange illevarslende indikatorer på hva som var i vente. Noe som skulle bli en katastrofe av rang. Når høsten endelig kom og stoppet skogbrannene som oppstod på naturlige måter med snø og regn, var det for seint.


Over 800.000 mål, eller en tredjedel av parkområdet, var gått opp i flammer.

I etterkant

Den foregående vinteren hadde sett en tredjedel av vanlig snømengde i Yellowstone, samtidig som godt regnfall i løpet av våren førte til stor plantevekst før sommeren og tørrsesongen satte inn. Dette ga enda mer grobunn for brann når regnet uteble og luftfuktigheten var unormalt lav.

NUMMER 6

Demningsulykken i St. Francis

Den største glippen sett i USAs historie av sivilingeniører, skjedde tidlig på 1900-tallet.

Det hele begynte med ideen om å lage en demning for å forsyne Los Angeles med vann. Den selvlærte ingeniøren William Mulholland ved Los Angeles Department of Water and Power fikk ansvaret for tegning, bygging og kvalitetskontroll.


Dammen ble stadig større enn planlagt når den diktatorske Mulholland styrte med jernhånd. Det ingen visste var at fjellet demningen ble bygget på ikke var egnet i det hele tatt for en konstruksjon av slike dimensjoner.


Ved midnatt den 12. mars 1928 brast demningen og 45 milliarder liter vann flommet ut i dalen under. Rundt 600 mennesker døde kun 12 timer etter sjefen hadde inspisert dammen og erklært den trygg.


I etterkant

Uegnet fjell til siden. Mulhollands konstruksjon var ikke engang oppdatert den gang da. Han skulle aldri blitt gitt så mye makt og fått lov til å være eneste person til å overvåke både design og konstruksjon.


NUMMER 5

Minamata-forgiftningen

I 1932 startet selskapet Chisso Corporation i Minamata by på den japanske øyen Kyushu å slippe ut det giftige stoffet Methyl Mercure i Minamata-bukten. Det fortsatte de med i over 24 år, helt til en ung jente med flere defekter på sentralnervesystemet sitt stod frem.


Frem til 1956 ble over 40 flere tilfeller avdekket i etterforskningen på syndebukken, 15 av dem allerede døde. Til stor forundring, valgte Chisso å tømme giften i den lokale elven i stedet for bukten når de var under etterforskning. Elven forgiftet alle som bodde nedstrøms fra fabrikken, og over 1.800 mennesker døde.


I etterkant

Folk hadde observert villkatter som spiste død fisk i bukten, ble gale og døde i mange år før kilden ble funnet. Faktumet at Chisso fortsatte å spre giften i elven er sjokkerende, og det at ofrene ble ignorert av de japanske myndighetene på samme måte som hiroshima- og nagasakioffrene, er forferdelig.

NUMMER 4

Castle Bravo

I mars 1954 var amerikanerne mer "triggerhappy" enn noen sinne. De detonerte en hydrogenbombe i Stillehavet med kodenavn Castle Bravo. De forventet at den skulle frigjøre ikke mindre enn åtte megatonn (tilsvarende en eksplosjon av åtte milliarder kilo TNT) i styrke. Selvsikre i matten, tente de lunta.


Istedefor 8 megatonn, utløste bomben en styrke på 15 megatonn. Noe som er 1.000 ganger mer enn Hiroshima. Det utløste en ildkule som var over 5 kilometer bred innen et sekund, og en enorm soppsky som gikk 14 kilometer opp i atmosfæren og var 11 kilometer bred.

Avfallsstoffene som blåste ut av den store skyen med pågående vind, falt ned på nærliggende øyer og fiskebåter. Mye av området er forurenset den dag i dag.


I etterkant

Det kunne kanskje lønt seg, før man detonerer en hydrogenbombe, å dobbelsjekke mattematikken. Istedenfor hadde de det alt for travelt i våpenkappløpet med USSR.

NUMMER 3

Chernobyl

Arbeidere på Chernobyl kjernefysiske kraftverk i Ukraina var i gang med å utføre noen tester da, akkurat som i en kjernefysisk reaksjon, flere fatale feil skjedde etter hverandre.

Alt endte en dampeksplosjon i reaktor nummer fire, som førte til videre smelting av atomavfall og brann. Et mareritt av dimensjoner var i gang.


Eksplosjonene sendte mengder med atomavfall ut i atmosfæren, men det gamle Sovjets hemmelighetskremmeri vil ikke gi ut noen eksakte tall på hvor mange som har tatt skade av ulykken. Estimater tilsier imidlertid at sirka 6,6 millioner mennesker har blitt og mange tusen fortsatt er berørt av ulykken.


I etterkant

I dag blir skylden lagt på dårlig reaktorkonstruksjon eller menneskelig svikt. I likhet med Castle Bravo, skulle man ønske at landene hadde brukt mer tid på sikkerhet for sine egne prosjekter og innbyggere enn på å "konkurrere" mot andre land.

NUMMER 2

Exxon Valdez

Oljetankeren Exxon Valdez reiste fra Valdez i Alaska klokken ni den 3. mars 1989. Lastet med 53 millioner fat råolje som skulle leveres til de 48 mer sørliggende statene. Klokken 11 gikk kaptein Joseph Hazelwood tilbake til lugaren sin etter å ha jobbet et hardt totimers skift... Han overlater styringen av skipet til en usertifisert offiser når båten skal mellom det notorisk vanskelige Prins William sundet.


Rett etter midnatt viser offiseren hvorfor han ikke er sertifisert og kjører Valdez på grunn ved et stort kartlagt rev. Supertankeren sprer 11 millioner liter olje ut i sundet og dreper så godt som alle økosystemer og ødelegger strendene i hundrevis av mils omkrets.


I etterkant

Kaptein Hazelwoods førerkort var inndratt for fyllekjøring på tidspunktet for ulykken, men en oljetanker kunne han fortsatt styre... Det at han sov på vakt og fordelte ansvar uklokt, er en annen sak.

NUMMER 1

Bohpal

I 1969 bygde det amerikanske firmaet Union Carbide Corporation en sprøytemiddelfabrikk i Bohpal i India. En by med over 900.000 innbyggere. De neste 15 årene vokste en stor slum opp rundt fabrikkene.


Tidlig på morgenen den 3. desember 1984, ble en tank som inneholdt giftig metyl isocynate (MIC) overopphetet og slapp ut en gass som var tyngere enn luft. Gassen rullet som en bølge inn over slummen og byen. Tusenvis ble drept momentant og panikk oppstod ettersom andre ble blindet og kvalt.


Frem til i dag har verdens verste industrielle ulykke drept så mange som 20.000 mennesker, og 120.000 lider fortsatt av forferdelige bi-effekter fra utslippet.

I etterkant

De lokale myndighetene skulle ha kontrollert spredningen av slummen så nære fabrikken, men Union Carbide har det meste av skylden. Åpningen av fabrikken førte til produksjonskostnader i hundremilliondollarklassen, men selskapet fant fortsatt utallige snarveier som gikk på bekostning av sikkerhet, utstyr, opplæring og kvalitetskontroll i årene før ulykken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon10:10 Her er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47 Hvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47 Ulv påkjørt i Elverum09:24 Hanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19 Over 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05 Interpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05 Enda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57 Equinor har fått verdens største vindkontrakt08:56 Godtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54 Global klimaprotest innledet i Australia08:53 Alvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39 FN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16 Myggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00 Seks personer er skutt i Washington07:57 Flere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30 Ødegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19 Solbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55 Raja avviser lederkamp i Venstre06:00 2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57 Ny behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Amnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30 Dette skjedde i natt05:30 Ordførerkartet snart ferdig tegnet05:15 Klart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10 Lyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40 Russisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36 USAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32 Verdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09 Burgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49 FN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46 Tre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13 Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10 Kvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37 Kvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36 Diplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30 Nye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27 Greta Thunberg gir ut bøker i USA23:30 Ocean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12 Britisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56 Svensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53 17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13 Tønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10 Colt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57 Fugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34 Abbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55 Bistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54 Blytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59 Person skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 – Hvis vi ikke skynder oss, kommer vi til å miste 50 millioner barn uten grunn14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design
Siste nytt
13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon10:10MotorHer er Norges beste og verste elbil-kommuner09:47PengerHvert tredje salg av landbrukseiendom var fritt09:47NorgeUlv påkjørt i Elverum09:24SportHanevold bisettes: – Takk for fantastiske øyeblikk09:19KulturOver 70 prosent av avisenes inntekter kommer fremdeles fra papir09:05VerdenInterpol trapper opp jakten på norsk drapsmann09:05VerdenEnda en øystat i Stillehavet vender Taiwan ryggen08:57PengerEquinor har fått verdens største vindkontrakt08:56PolitikkGodtar valget tross manipulasjon fra NRK08:54VerdenGlobal klimaprotest innledet i Australia08:53VerdenAlvorlig varslersak mot Trump holdes hemmelig08:39PolitikkFN nekter «slemme» land taletid på klimatoppmøte – får norsk støtte08:16VerdenMyggmiddel kan være årsak til syke diplomater på Cuba08:00VerdenSeks personer er skutt i Washington07:57NorgeFlere voldtekter over internett etterforskes av politiet07:30SportØdegaard: Perfekt by, stolt øyeblikk, drømmer om Europa07:19SportSolbakkens lag med kruttsterk Europa-statistikk06:55PolitikkRaja avviser lederkamp i Venstre06:00Norge2009-2019: Ti år med begrepet «snikislamisering»05:57Helse og livsstilNy behandling mot arvelig eggstokkreft godkjent i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenAmnesty: Hongkong-politiet bruker brutal vold mot demonstrantene05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PolitikkOrdførerkartet snart ferdig tegnet05:15NorgeKlart for byrådsforhandlinger i Oslo fredag05:10NorgeLyngdal kommune i tilsynssak etter dobbeltdrap i Trondheim04:40VerdenRussisk sjaman på pilegrimsreise for å «fordrive» Putin pågrepet04:36NorgeUSAs ambassadør presser hardere på at Norge må nå NATOs mål03:32ReiseVerdens første utslippsfrie hurtigbåter i Norge i 202403:09VerdenBurgerkjede dropper plastleker i barnemenyer02:49VerdenFN: 29 millioner barn ble født i konfliktområder i 201802:46NorgeTre personer med machete tok seg inn i bolig, to skadd02:13VerdenSaudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby02:10NorgeKvinne i 50-årene skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal01:37NorgeKvinne falt i sjøen ved Lysaker brygge, reddet av forbipasserende01:36VerdenDiplomater fra Cubas FN-delegasjon utvist fra USA01:30NorgeNye salmonellatilfeller ved veterinærhøgskolen00:27KulturGreta Thunberg gir ut bøker i USA23:30VerdenOcean Viking plukket opp 36 mennesker i Middelhavet23:12VerdenBritisk politi: Den raskest voksende terrortrusselen kommer fra høyreekstremister22:56SportSvensson så rødt da AZ Alkmaar tok sterkt bortepoeng22:53Sport17-åring reddet Solskjær fra fiaskostart i Europaligaen22:13SportTønseth satte løyperekord i Bråtesten22:10VerdenColt avslutter midlertidig produksjonen av gevær for privatmarkedet21:57VerdenFugler forsvinner i USA og Canada: – Det går til helvete21:34VerdenAbbas varsler valg i palestinske områder om kort tid20:55NorgeBistandsadvokat klager på henleggelsen av overgrepssak mot barnehageansatt20:54SportBlytung europaligastart for Rosenborg – ble overkjørt av LASK20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark, men bygging av ladere kan ryke18:59NorgePerson skadd i ulykke på E16 i Nord-Aurdal18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42PolitikkDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstil– Hvis vi ikke skynder oss, kommer vi til å miste 50 millioner barn uten grunn14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus