Amerikanske aviser hyller Gore og kritiserer Bush

Amerikanske aviser hyller Gore og kritiserer Bush
Amerikanske aviser hyller Gore og kritiserer Bush
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikansk presse hyller fredsprisvinner Al Gore for hans innsats i klimakampen og mener årets nobelpris belyser feilene president George W. Bush har begått i klimapolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-AFP): - I over 20 år har Gore stått imot den intense skepsisen og kritikken med sine advarsler om konsekvensene av global oppvarming, skriver Washington Post i sin lørdagsutgave.

Avisen omtaler nobelprisen som en oppreisning for den tidligere visepresidenten, som tapte presidentvalget mot Bush i 2000, med knapp margin og under dramatiske omstendigheter.

- Bushs mangel på handling mot klimaendringer er et av de største feilgrepene i løpet av hans presidentskap, skriver avisen videre.

- Myndighetenes ansvar

Presidenten har konsekvent nektet å undertegne Kyoto-avtalen og er motstander av bindende internasjonale utslippsavtaler.

- Det burde ikke vært overlatt til en privatperson, selv en så kjent person som Gore, eller et panel av forskere, å alarmere om og kjempe for løsninger på et problem som truer hele jordkloden, mener New York Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det burde være og må være myndighetenes jobb. Og myndighetene, og framfor alt Bush-administrasjonen, har mislyktes fullstendig, skriver avisa videre.

I Los Angeles Times skriver spaltisten Jonathan Chai at Gores triumf er en indikasjon på George W. Bushs dårlige omdømme.

- Færre som ler

- Han var langt forut for sin tid. I 1992 gjorde president George W. Bush narr av Gore, som da stilte til valg som visepresident, og hans miljøengasjement. Det er langt færre folk som ler i dag, er budskapet fra Dallas Morning News.

Wall Street Journals lederartikkel nevner derimot ikke Gore i det hele tatt, men lister i stedet opp en rekke kandidater avisen mener ville vært verdige fredsprisvinnere, som blant annet munkene som ledet de demokratidemonstrasjonene i Burma nylig og folk som trosser farene i Irak for å bygge opp landet. (©NTB)