Amerikanske aviser hyller Gore og kritiserer Bush

Amerikanske aviser hyller Gore og kritiserer Bush
Amerikanske aviser hyller Gore og kritiserer Bush

Amerikansk presse hyller fredsprisvinner Al Gore for hans innsats i klimakampen og mener årets nobelpris belyser feilene president George W. Bush har begått i klimapolitikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AFP): - I over 20 år har Gore stått imot den intense skepsisen og kritikken med sine advarsler om konsekvensene av global oppvarming, skriver Washington Post i sin lørdagsutgave.

Avisen omtaler nobelprisen som en oppreisning for den tidligere visepresidenten, som tapte presidentvalget mot Bush i 2000, med knapp margin og under dramatiske omstendigheter.

- Bushs mangel på handling mot klimaendringer er et av de største feilgrepene i løpet av hans presidentskap, skriver avisen videre.

- Myndighetenes ansvar

Presidenten har konsekvent nektet å undertegne Kyoto-avtalen og er motstander av bindende internasjonale utslippsavtaler.

- Det burde ikke vært overlatt til en privatperson, selv en så kjent person som Gore, eller et panel av forskere, å alarmere om og kjempe for løsninger på et problem som truer hele jordkloden, mener New York Times.

- Det burde være og må være myndighetenes jobb. Og myndighetene, og framfor alt Bush-administrasjonen, har mislyktes fullstendig, skriver avisa videre.

I Los Angeles Times skriver spaltisten Jonathan Chai at Gores triumf er en indikasjon på George W. Bushs dårlige omdømme.

- Færre som ler

- Han var langt forut for sin tid. I 1992 gjorde president George W. Bush narr av Gore, som da stilte til valg som visepresident, og hans miljøengasjement. Det er langt færre folk som ler i dag, er budskapet fra Dallas Morning News.

Wall Street Journals lederartikkel nevner derimot ikke Gore i det hele tatt, men lister i stedet opp en rekke kandidater avisen mener ville vært verdige fredsprisvinnere, som blant annet munkene som ledet de demokratidemonstrasjonene i Burma nylig og folk som trosser farene i Irak for å bygge opp landet. (©NTB)

Personvernpolicy