– Stor dag for klima

Både stortingspolitikere og miljøaktivister jubler for at fredsprisen går til kampen for klima og miljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en stor dag for verdens klima, sier Børge Brende (H).Brende sier det er særlig flott at prisen deles av Al Gore og FNs klimapanel.

- Gore har illustrert utfordringene, mens panelet gir det vitenskapelige grunnlaget, sier Brende til NTB.

På Stortinget er man også positiv til at selve prisen deles ut samtidig som verdens ledere sitter på Bali å forhandler fram en ny global klimaavtale etter Kyoto.

Heidi Sørensen (SV) hadde i likhet med Brende Al Gore som favoritt.- Prisen understreker at klima ikke bare handler om miljø, men også sikkerhet og fred. Dette er fredsforebyggende, sier Sørensen til NTB.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) er også glad for prisen.- Nobelkomiteen får markert at politikerne må forholde seg til vitenskapelige fakta. Dette er en oppfordring til alle politikere også i Norge, sier Jagland.

- Enorm påvirkning av verdenssituasjonen

- Dette er fantastisk. Nobelkomiteen har aldri påvirket verdenssituasjonen som den har gjort nå, med denne tildelingen, sier Steinar Lem i Framtiden i våre hender.

- Den øker Al Gores tyngde og prestisje som miljøaktivist, og bidrar også til å øke den lille muligheten for at han blir president i USA. Lem mener ikke at tildelingen av fredsprisen til Al Gore og FNs klimapanel (IPCC) er en utvanning av prisen.

- Tvert imot, sammenhengen mellom klima og konflikter er mye tettere enn før. Hvis den globale oppvarmingen fortsetter som nå, vil det bli mer krig og konflikter om knappe miljøressurser.

Lem mener imidlertid at Al Gore er en viktigere prisvinner enn FNs klimapanel.

- IPCC står sterkt allerede. Dessuten er panelet litt for forsiktig enn for dristig. Prisen betyr mye mer for Gore, som driver en annen type arbeid.Men årets fredspris bekymrer Lem på ett punkt:

- Jeg er redd for at dette her hjemme kan oppfattes som Norges lille bidrag til klimakampen, og at man nå slapper mer av.

- Klimaendringer og krig to sider av samme sak

Leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn, er svært fornøyd med nobelpristildelingen.

- Det er veldig bra at Nobelkomiteen ser den tydelige linken mellom klimaproblemene og krig og konflikt. Klimaendringene kan føre til mye ustabilitet og uro i verden dersom vi ikke handler nå, så dette er en naturlig fredspris, sier Lahn.

Han tror prisen vil få stor betydning for klimakampen.

- Jeg tror prisen vil ha mye å si, spesielt for å få USA med på en ny global klimaavtale, som vi er helt avhengig av. Den er også viktig for å få fram at klimaendringer og krig og konflikt er to sider av samme sak, og for å få klima høyere opp på dagsorden.

- Prisen er et veldig tydelig signal om at det nå trengs konkret handling, og den er viktig i de kommende klimaforhandlingene på Bali. Det er et signal spesielt til amerikanske myndigheter, men også til Norge, som må skjerpe sin klimapolitikk. Den norske regjeringen må lede an i klimakampen, og legge fram en langt mer offensiv klimapolitikk enn de har gjort til nå, sier Bård Lahn.

Gleder seg med prisvinnerne

- Dette er veldig gledelig! Nobelkomiteen har fokusert på den største sikkerhetstrusselen mot vår sivilisasjon, sier leder i Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken.

Haltbrekken mener at årets fredsprisutdeling vil løfte klimasaken opp på et enda høyere nivå. Han synes også at det er helt utmerket at prisen ble delt mellom Al Gore og FNs klimapanel.

- Det er helt naturlig at Al Gore og klimapanelet får fredsprisen. Klimatrusselen overgår trusselen fra militære konflikter, sier Haltbrekken, som mener at klimatrusselen også burde vært en sak for FNs sikkerhetsråd.

Personvernpolicy