Meny

Vil utvikle ny CO2-teknologi

Vil utvikle ny CO2-teknologi

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved SINTEF og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim mener de kan utvikle ny teknologi som gir «CO2-kutt som monner globalt».
Tanker om hvordan dette kan gjøres, ble torsdag presentert i en pressemelding om en samarbeidsavtale mellom Aker Kværner, SINTEF og NTNU.

En sentral del av samarbeidsavtalen er en plan om at SINTEF og NTNU skal utvikle og teste mer effektive kjemikalier for fjerning av CO2 fra kraftverkseksos eller fra andre industrielle prosesser. Kjemikaliene skal spesialtilpasses Aker Kverners konsept for CO2-fangst fra kull- og gasskraftverk, blir det opplyst.

Direktør Nils Røkke ved Gassteknisk senter NTNU-SINTEF opplyser til NTB at testing allerede er i gang. Med utgangspunkt i samarbeidsavtalen skal det fram mot årsskiftet utformes konkrete prosjekter. Avtalen har en tidsramme på fem år. Røkke vil foreløpig ikke si noe om det økonomiske omfang av avtalen.

- Presse prisene

Nils Røkke og professor Hallvard Svendsen ved NTNU gir i pressemeldingen uttrykk for betydelig optimisme om resultatene av avtalen.


- Ved å inngå samarbeidsavtale med Aker Kverner på kjemikaliesida, bidrar vi til å kvalifisere selskapet for leveranser av fangstanlegg for CO2 på verdensmarkedet. Her er det i dag nærmest monopoltilstander. Med sin kostnadseffektive teknologi kan det norske selskapet presse prisene ned og sørge for at CO2-fangst kommer i gang raskere, sier Røkke og Svendsen.

7.500 renseanlegg

SINTEF og NTNU har beregnet at verden vil trenge om lag 7.500 renseanlegg for kull- og gasskraftverk innen år 2100 - i tillegg til økt bruk av fornybar energi og mer energibruk - dersom vi skal unngå at den globale gjennomsnittstemperaturen stiger mer enn to grader.


Med utgangspunkt i dette regnestykket har forskerne i Trondheim også regnet ut at årlige CO2-kutt på 2,5 prosent ved disse 7.500 renseanleggene, vil tilsvare hele Norges CO2-utslipp i dag, pluss det årlige CO2-utslippet som olje- og gasseksporten vår forårsaker nå.

- Godt utgangspunkt

Nils Røkke og Hallvard Svendsen mener at Norges muligheter til å bidra med effektiv fangstteknologi for CO2 ikke tillegges nok vekt i den hjemlige miljødebatten.


- Selvsagt bør vi også iverksette tiltak som kan få landets egne utslipp ned. Men det er som teknologileverandør på verdensmarkedet at Norge virkelig har muligheten til å bidra til CO2-kutt som monner globalt, sier de.


De hevder også å ha et meget godt utgangspunkt i form av høy kompetanse som er bygget opp ved hjelp av forskningsbevilgninger fra Forskningsrådet og Gassnova, og ved deltakelse i mange EU-prosjekter. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus