Argentinsk prest medskyldig i drap og tortur

En katolsk prest er dømt til fengsel på livstid for medvirkning til bortføringer, tortur og drap under militærdiktaturet i Argentina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere politiprest Christian von Wernich (69) er den første presten som er tiltalt for forbrytelser under militærdiktaturet, som varte fra 1976 til 1983.

Han var prest for politiet i Buenos Aires, og brukte sin stilling til å få tilståelser fra fanger som han så ga videre til politiet.

Von Wernich var tiltalt for medvirkning til 42 bortføringer, 31 tilfeller av tortur og sju drap. Han ble tirsdag kjent skyldig på alle punkter.

Ingen følelser


Den tidligere presten viste ingen følelser da dommen ble opplest. Tidligere i rettssaken har han sammenlignet seg selv med Jesus «som folket ønsket skulle korsfestes». Han beskyldte vitner i saken, overlevende fra torturkamrene, for å være besatt av djevelen.

Blant tilhørerne brøt det ut jubel da dommen ble lest opp. Utenfor rettslokale ble det skutt opp fyrverkeri.

- Dette er en historisk dag vi Mødrene på Maiplassen aldri trodde vi ville oppleve, sier Tati Almeyda, et medlem av gruppen som i 30 år har presset på for å få vite skjebnen til barn eller andre nære slektninger som «ble forsvunnet» under militærregimet.

Passiv kirke


Rettssaken har satt søkelys på den katolske kirkens rolle under militærdiktaturet. Kritikere mener kirken gjorde altfor lite mot overgrepene under militærregimets såkalte skitne krig mot opposisjonelle i landet, der anslagsvis 30.000 mennesker ble bortført, torturert og drept.

Erkebiskopen i Buenos Aires sier i en erklæring at den katolske kirken fylles med dyp sorg fordi en prest har gjort seg skyldig i svært alvorlige forbrytelser. Dersom et medlem av kirken støttet den voldelige undertrykkingen, gjorde han det på eget ansvar, og syndet samtidig mot gud, menneskeheten og sin egen samvittighet, sier erkebiskop Jorge Bergoglio i sin erklæring. (©NTB)

Illustrasjonsfoto forside: Flickr.com

Personvernpolicy