Taper titalls millioner på bedrageri-boikott

Taper titalls millioner på bedrageri-boikott
Taper titalls millioner på bedrageri-boikott

Selskapene Uniteam Holding og Scandinavian Shelter Systems boikottes av Forsvaret etter bedragerisiktelse i forbindelse med salg til Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tapene for Uniteam Holding vil ifølge selskapets advokat beløpe seg til flere titalls millioner kroner.

- Så lenge Harald Engh er mistenkt for bedrageri mot Forsvaret vil vi være veldig forsiktige med å inngå avtaler med selskaper der han har en rolle, sier Birgitte Frisch, pressekontakt i Forsvarets Logistikkorganisasjon.

Harald Engh er styreleder i Scandiavian Shelter Systems og gründer og tidligere administrerende direktør i Uniteam Holding, som begge produserer containere. Engh er siktet for å ha overfakturert Forsvaret for 20 millioner kroner i forbindelse med en leveranse av kommandoplass-containere fra Uniteam.

Stenges ute fra anbudskonkurranser

Advokatfirmaet Glosimot & Co. har på vegne av de to selskapene sendt et brev til Forsvarsdepartementet hvor de varsler en mulig rettssak som følge av at de ikke får kontrakter og også utestenges fra anbudskonkurranser hvor Forsvaret er oppdragsgiver.

- Vi har problemer med å skjønne utestengelsen så lenge det er Harald Engh og ikke selskapene som er siktet, sier advokat Tom H. Glosimot.

Ifølge Glosimot er Harald Engh per i dag styreleder i Scandinavian Shelter Systems og har også fortsatt en tilknytning til Uniteam Holding.

- Men i Uniteam Holding har han valgt å trekke seg fra styreposisjonen, sier Glosimot, som for øvrig hevder det ikke er grunnlag for siktelsen.

Bedragerisaken kom i kjølvannet av Siemens-skandalen, hvor det ble dokumentert at datterselskapet Siemens Business Services (SSB) hadde svindlet Forsvaret for 45 millioner kroner.

Ulik praksis

Forsvarsdepartementet innførte etter dette egne retningslinjer som innebar at eventuelle nye kontrakter mellom Siemens eller Siemens-tilknyttede selskaper ikke skulle behandles av Forsvaret, men vurderes av departementet.

I mai i år sendte Forsvarsdepartementet et brev til flere avdelinger i Forsvaret hvor det ble sagt at Uniteam og tilknyttede selskaper også skulle behandles av departementet sentralt. På spørsmål om hvor mange selskaper som er omfattet av disse retningslinjene, svarer Frisch at Forsvaret ikke har noen liste over dette.

Sanksjoner er ifølge Frisch nødvendig i forhold til Uniteam Holding og Scandinavian Shelter Systems.

- Noe annet ville ha vært uforsvarlig, sier hun.

Men, som ABC Nyheter avslørte tidligere i år, er ikke Siemens blitt utsatt for vesentlige sanksjoner. Departementet underskrev første halvår i år kontrakter med selskapet til en samlet verdi av 10,5 millioner kroner, kunne ABC Nyheter påvise. Bare én mindre avtale ble avvist.

Dette står i skarp kontrast til Forsvarets offisielle holdning.

- Såvidt jeg vet er status nå at vi ikke har kontakt med Siemens, sier Birgitte Frisch.

Uvisst hvor lenge boikotten vil vare

- Hvor lenge vil dere opprettholde sanksjonene mot Uniteam og Scandinavian Shelter Systems?

- Det vil vi måtte se an når vi ser hva slags behandling saken får i rettsapparatet, sier Frisch.

Ifølge Tom H. Glosimot er det ennå ikke tatt stilling til om selskapene vil gå til søksmål.

- Vi kommer til å avvente svaret fra Forsvaret, eventuelt Forsvarsdepartementet, før vi avgjør noe som helst. Deretter vil vi vurdere hva vårt svar blir, sier han.

Når det gjelder hvilke konsekvenser boikotten vil få for Scandinavian Shelter Systems, viser Glosimot til Harald Engh. Engh har ikke svart på ABC Nyheters henvendelse.

Les også: Forsvaret kjøper mer hos IT-svindlerne

Personvernpolicy