Israelere sier nei til Jerusalem-innrømmelser

Israelere sier nei til Jerusalem-innrømmelser
Israelere sier nei til Jerusalem-innrømmelser
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 60 prosent av de spurte i en israelsk meningsmåling sier nei til å dele myndigheten over Jerusalem med palestinerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jerusalem (NTB-AFP): Bare 21 prosent mener et kompromiss i saken bør godtas hvis det bidrar til å skape fred.

Hele 68 prosent mener det ikke bør komme på tale å overføre kontrollen over arabiske områder i Øst-Jerusalem til palestinske myndigheter. Og 63 prosent vil avvise «ethvert kompromiss» i Jerusalem-spørsmålet" framgikk det av målingen tirsdag.

Men ifølge tallene som ble gjengitt i avisen Yediot Aharonot fins det betydelige mindretall som ønsker større kompromissvilje. Blant annet sier 21 prosent ja til kompromiss i kjernespørsmålet om overhøyheten over Jerusalem.

Overoppsyn

Og like mange kan tenke seg at byen stilles under internasjonalt overoppsyn, mens 16 prosent mener israelere og palestinere bør styre den i fellesskap. Hver femte av israelerne som ble spurt - altså 20 prosent - vil la palestinerne få ansvaret for de arabiske områdene øst i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdagens meningsmåling kommer dagen etter at den israelske statsministeren Ehud Olmerts stedfortreder Haim Ramon tok til orde for økt velvilje i Jerusalem-spørsmålet. Deling av overhøyheten må i så fall inngå i en omfattende fredsavtale, sa Ramon mandag.

Ramons utspill møter ifølge Yediot Aharonot krass kritikk fra flere politiske hold i Israel. - Regjeringen har ikke noe parlamentarisk flertall i ryggen for å støtte en slik plan, sier det israelske pensjonistpartiet Gils leder Rafi Eitan.

Veibygging

Israel har ekspropriert landområder på til sammen 1.100 mål på Vestbredden for å bygge en ny vei for den palestinske befolkningen. Veien skal styre palestinernes trafikk utenom en stor jødisk bosetting nær Jerusalem, sa palestinske tjenestemenn tirsdag.

Israelske myndigheter bekreftet at de har tatt kontroll over områdene i utkanten av Abu Dis, en arabisk forstad til Jerusalem. Nestlederen for kommunestyret i Abu Dis, Raji Erekat, sa at han har fått høre at veien skal gå sør for den israelske bosettingen Maale Adumim.

Statsminister Olmert ble tirsdag avhørt av politiet om sin rolle i privatiseringen av Israels nest største bank, og må gjennom nye avhør torsdag. Saken er en av to der den israelske regjeringssjefen er satt under etterforskning for mulig korrupsjon. (©NTB)