Afghansk opium holder krigen gående

Afghansk opium holder krigen gående
Afghansk opium holder krigen gående

Det blir aldri fred i Afghanistan om ikke landet får bukt med narkotikaproduksjonen, slår utviklingsminister Erik Solheim fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabul (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Mens det under Talibans siste år ved makten knapt var en opiumsvalmue å se, kommer i dag 93 prosent av alt råstoffet i heroinproduksjonen fra Afghanistan.

Bare i år har avlingene økt med hele 34 prosent, noe som har skjedd rett foran øynene på de rundt 50.000 utenlandske soldatene som er stasjonert i landet.

Afghanske bønder tjener ti ganger så mye på å dyrke opium som andre avlinger, men de store pengene havner hos opprørere og krigsherrer, bakmenn og smuglere, korrupte politifolk, tjenestemenn og politikere.

- Kjempeproblem

- Det er et kjempeproblem at folk med helt sentrale posisjoner i president Hamid Karzais administrasjon og familie er under mistanke, sier utviklingsminister Erik Solheim som tirsdag besøkte hovedkvarteret til det afghanske narkotikapolitiet CNPA.

Ved Solheims side under omvisningen gikk Afghanistans viseinnenriksminister Mohammed Daoud, som formelt er satt til å lede kampen mot narkotika. Han er selv en av dem som mistenkes for å være dypt involvert i milliardbusinessen.

Norske politirådgivere og diplomater er blant dem som har rettet en anklagende pekefinger mot den tidligere generalen i Nordalliansen.

- Snakk om å sette bukken til å passe havresekken, sukket en av de norske politirådgiverne i et intervju med NTB tidligere i år.

Kjent med anklagene

- Jeg er kjent med anklagene som rettes mot general Daoud, og er også kjent med mistankene mot personer i Karzais nærmeste krets og familie, sier Solheim til NTB.

Blant dem han sikter til er presidentens yngre bror og valgkampleder, Ahmed Wali Karzai, som har base i Kandahar.

Minst 17 av representantene i nasjonalforsamlingen er også kjente narkotikabakmenn, og 40 av dem har egne militsgrupper.

- Jeg tar ikke stilling til om anklagene er sanne eller ikke, men bare det at de er under mistanke viser hvor vanskelig det er å bekjempe narkotikatrafikken i Afghanistan, sier Solheim.

Avlyst opiumsbål

Etter planen skulle Solheim ha vært med på å fyre opp et stort opiumsbål under besøket, men dette måtte avlyses fordi opiumen som skulle brennes aldri kom fram til Kabul.

- Transportproblemer, beklaget general Daoud som i stedet tok Solheim med ned i CNPA-hovedkvarterets mørke kjeller for å vise fram mindre beslag av opium, heroin, hasj og kjemikalier.

90 prosent av Afghanistans befolkning er imot opiumsdyrking, og 97 prosent er imot narkotikahandel, forsikret generalen som mener at myndighetene gjør store framskritt.

- Men media trekker alltid fram de negative sidene her i Afghanistan, klaget Daoud.

- Ikke Taliban

President Hamid Karzai og hans amerikanske støttespillere hevder at Taliban-opprørerne står bak en stor del av narkotikatrafikken, men dette avvises av andre.

-90 prosent kontrolleres av folk som støtter regjeringen eller sitter i regjeringen, slo den tidligere britiske ambassadøren Craig Murray nylig fast.

Han får støtte fra Kristian Berg Harpviken ved Institutt for Fredsforskning (PRIO), som kjenner forholdene i Afghanistan inngående.

- NATO brakte gamle krigsherrer tilbake og lot dem få gjenoppta narkobusinessen, konstaterer Harpviken. (©NTB)

Personvernpolicy