Frontkjemper og motstandsmann

Frontkjemper og motstandsmann
Frontkjemper og motstandsmann

<pEn var i SS, den andre i Kompani Linge. Begge synes de kjempet for Norge under andre verdenskrig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VETERANER:
Tidligere medlem av Nasjonal Samling, soldat på Østfronten og sjef for Quislings livgarde, Bjørn Østring (til venstre) og Milorg-mann Svein Blindheim, høyt dekorert motstandsmann i aprildagene 1940, håndplukket til Kompani Linge og aktiv sabotør bak de tyske linjer er hovedpersonene i samtaleboken "Vi sloss for Norge", skrevet av journalist og Stavangermann Arvid Bryne. Foto: Erik Johansen

- Jeg er fra Vestlandet, forstår du, legger den høyt dekorerte motstandsmannen Svein Blindheim (91) ut på semi-bergensk.


- Det er jo en slags nordmann det óg, sier den landssvikdømte Bjørn Østring (90).


De to eldre herrene sitter i hver sin stol på Bristol hotell i Oslo, knuffer hverandre i skulderen og ler. De tidligere fiendene bor i dag et steinkast fra hverandre, og er gode venner.


Bjørn Østring var frontkjemper for Waffen SS under andre verdenskrig, og grunnleggeren av Nasjonal Samlings ungdomsfylking. Svein Blindheim kjempet mot de tyske invasjonsstyrkene i april 1940, og var siden aktiv motstandsmann.


Sammen er de hovedkildene i den ferske boka «Vi sloss for Norge», ført i pennen av den pensjonerte Dagbladet-journalisten Arvid Bryne.


- Svein og Bjørn er noen av de siste tidsvitnene vi har fra denne perioden i norsk historie. For meg har det vært spesielt avgjørende å få med historien til frontkjemperen Østring, som i stor grad har vært forsøkt tiet ihjel, sier Bryne til ABC Nyheter.


Quisling

Østring tjenestegjorde som frivillig frontkjemper for Norges SS under de voldsomme kampene ved Leningrad i 1942. Han så SS som en måte å gjenreise en norsk hær, og angrer ikke sine handlinger.


Mot slutten av krigen hadde Østring ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt Quisling.


- En frykt vi hadde var faktisk at tyskerne ville forsøke å kidnappe ham, siden Quisling stilte seg mellom den tyske ledelsen og folket, og fikk mildnet noe av den tyske ledelsen, sier Østring til ABC Nyheter.


Den dag i dag er han en varm beundrer av Quisling, selv om navnet i dag er synonymt med forræderi verden over.


- Han var slett ingen «quisling». Han var nettopp en som forsøkte å ordne opp i norske forhold. Norge kom nok heldigere ut enn noe annet land som var besatt av tyskerne, og ministrene Quisling satte inn var dyktige, sier Østring.


Svein Blindheim deler ikke Østrings begeistring for Quisling, men sier seg enig i at Norge ble godt styrt under krigen.


- I mellomkrigsårene var Norge det reneste Afrika-land. Folk sultet, sier Blindheim til ABC Nyheter.


Jødene

Med politiets hjelp ble totalt 771 jøder deportert fra Norge under den tyske okkupasjonen. Bare 34 av disse overlevde nazistenes utryddelsesleire. Østring sier han ikke kjente til jødenes skjebne før etter at krigen var over.


- Når det gjelder NS hadde det aldri vært snakk om noe som har med jøder å gjøre, fremholder han.


- Men jødeparagrafen [fra Grunnloven, den som nektet jøder adgang til riket, journ. anm.] ble jo gjenreist under Quisling, skyter forfatter Bryne inn.


- Ja, staten gjorde jo det, men jeg snakker om NS, sier Østring.


- Flere norske jøder var frontkjempere. Jeg tror ikke administrasjonsapparatet i Norge var antijødisk på noen måte, men det tyske SS var noe ganske annet.


- En av de kjedeligste tingene som har skjedd er da Himmler sendte en båt til Norge for å hente jødene. Når et land er besatt ligger politiet under den øverste politimyndigheten i det besettende landet. Norsk politi lå under Himmler, ikke Quisling. Da jødene ble samlet av norsk politi visste ikke Quisling om det før et døgn tidligere, og da han fikk vite det varslet han jo personlig jøder som kom seg av gårde.


- Er det dokumentert?, skyter Bryne inn.


- Ja, flere steder.


- Jævlig fremstilling

Svein Blindheim ble droppet i Norge med fallskjerm i 1943, og instruerte motstandsfolk i sabotasjeteknikker på oppdrag for Norwegian Independent Company no I, etter krigen best kjent som Kompani Linge. Han har siden krigen vært levende opptatt av krigshistorien, og da særlig de delene han føler har blitt utelatt.


- Fremstillingen av de alliertes innsats under krigen er helt jævlig. I Norge lever vi med en seierherreversjon av historien den dag i dag. Visste du at det var britene som drepte flest folk i Norge under andre verdenskrig, sier Blindheim og trekker frem feilombingen av en skole i Bergen (193 sivile drept) og et mislykket bombetokt mot Gestapo-hovedkvarteret i Oslo der britene isteden traff en trikk (77 sivile drept).


- Jeg påstår at jeg er den eneste som kan 2. verdenskrig skikkelig i Norge. Man burde snakke med folk som Østring, man burde snakke med sovjeterne. Det handler om å få frem hele bildet.

Personvernpolicy