Nytt smittsomt fugleinfluensavirus

Nytt smittsomt fugleinfluensavirus
Nytt smittsomt fugleinfluensavirus

Forskere har funnet ut at en ny variant av fugleinfluensaviruset som sprer seg rundt i verden, er mer smittsomt for mennesker enn tidligere varianter. Viruset er ukjent for Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:

Yoshihiro Kawaoka, professor ved Universitetet i Wisconsin-Madison, er ekspert på fugleinfluensaviruset. Foto: Michael Forster Rothbart.

Fugleinfluensaviruset, som har navnet H5N1, har endret seg (mutert). Dette har ført til at det har oppstått en ny gren av viruset som er mer smittsomt overfor mennesker enn tidligere varianter.

Forskere ved Universitetet i Wisconsin-Madison i USA sier at denne grenen ligner mer på menneske-influensa-virus enn tidligere varianter. De mener at viruset nå smitter lettere over på mennesker, og at det øker faren for en pandemi blant mennesker, skriver The Independent.

Yoshihiro Kawaoka, som har ledet prosjektet, sier at det ikke er noen umiddelbar fare, men at virusene som finnes i Europa og Afrika har gjennomgått denne mutasjonen.

- Vil ikke skremme

Fugleinfluensavirus H5N1 ble første gang påvist hos fjørfe i Kambodsja i januar 2004. En mann i en landsby sør i landet ble syk og døde av fugleinfluensa i midten av mars 2005. Han hadde hatt nærkontakt med og også spist H5N1-infisert tamfugl.

- Jeg vil nødig skremme folk, siden de ikke kan gjøre noe fra eller til, men samtidig er det viktig at forskningsmiljøer forstår hva som foregår, sier Kawaoka til Reuters.

Mennesker har lavere kroppstemperatur enn fugler, og hittil har viruset hatt vanskeligheter med å trives i menneskekroppen. Det nye viruset trives bedre i menneskekroppen enn tidligere varianter.

Mattilsynet vet ingenting
Rolf Haugland i Mattilsynet sier til ABC Nyheter at de ikke har hørt om viruset.

- Vi har ikke fått meldinger om at det er oppdaget nye varianter av viruset.

Haugland sier at det finnes varslingssystemer for slikt internt i EU-systemet, og gjennom Dyrenes helseorganisasjon (OIE), hvor varslingen burde kommet, men at de altså ikke har mottatt noen informasjon om viruset

Heller ikke Veterinærinstituttet eller Folkehelseinstituttet har hørt om viruset.

Personvernpolicy