Går til sak mot bokstaven S

Går til sak mot bokstaven S
Går til sak mot bokstaven S
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske rettighetsaktivister i Latvia kjemper for retten til å skrive navnet sitt uten bokstaven S på slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg skal ta stilling til en klage fra russiske aktivister i Latvia som ønsker å kunne skrive navnet sitt slik de vil.

Foto: Scanpix.

Russiske aktivister i Latvia har henvendt seg til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å slippe å legge til bokstaven S på slutten av navnet.

Det skriver nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Ifølge latvisk skrivemåte må alle mannsnavn (både for- og etternavn) ende på bokstaven S. Videre må kvinnenavn ende på bokstavene A eller E.

Dette opprører den betydelige russiske minoriteten i landet, som mener skrivemåten rammer russiske latviere som ikke følger samme skrivemåte.

Kampanje mot S

Ruslan Pankratov, som tilhører Latvias russiske minoritet på 30 prosent, vil ikke lenger være oppført som Ruslans Pankratovs. Han har derfor startet en «Få navnet ditt tilbake»-kampanje og henvendt seg til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i et forsøk på å fjerne de ekstra bokstavene som han mener krenker grunnleggende rettigheter.

Aksjonen blir sponset av flere organisasjoner som mener at alle skal ha rett til selv å kunne bestemme hvordan ens eget fornavn og etternavn skal skrives.

Vil ha nye pass

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Pankratov vil første steg på veien mot denne friheten være å sørge for at den russisktalende befolkningen får nye pass, hvor transkriberingen av navn er mer i samsvar med russisk skrivemåte.

Pankratov har nå skaffet seg et nytt pass, uten S, og oppfordrer nå den russiske befolkningen i Latvia til å gjøre det samme.

30 prosent av Latvias befolkning er i dag etniske russere. I enkelte deler av landet kommer andelen russere opp i over 80 prosent.