Går til sak mot bokstaven S

Går til sak mot bokstaven S
Går til sak mot bokstaven S

Russiske rettighetsaktivister i Latvia kjemper for retten til å skrive navnet sitt uten bokstaven S på slutten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg skal ta stilling til en klage fra russiske aktivister i Latvia som ønsker å kunne skrive navnet sitt slik de vil.

Foto: Scanpix.

Russiske aktivister i Latvia har henvendt seg til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å slippe å legge til bokstaven S på slutten av navnet.

Det skriver nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Ifølge latvisk skrivemåte må alle mannsnavn (både for- og etternavn) ende på bokstaven S. Videre må kvinnenavn ende på bokstavene A eller E.

Dette opprører den betydelige russiske minoriteten i landet, som mener skrivemåten rammer russiske latviere som ikke følger samme skrivemåte.

Kampanje mot S

Ruslan Pankratov, som tilhører Latvias russiske minoritet på 30 prosent, vil ikke lenger være oppført som Ruslans Pankratovs. Han har derfor startet en «Få navnet ditt tilbake»-kampanje og henvendt seg til den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg i et forsøk på å fjerne de ekstra bokstavene som han mener krenker grunnleggende rettigheter.

Aksjonen blir sponset av flere organisasjoner som mener at alle skal ha rett til selv å kunne bestemme hvordan ens eget fornavn og etternavn skal skrives.

Vil ha nye pass

Ifølge Pankratov vil første steg på veien mot denne friheten være å sørge for at den russisktalende befolkningen får nye pass, hvor transkriberingen av navn er mer i samsvar med russisk skrivemåte.

Pankratov har nå skaffet seg et nytt pass, uten S, og oppfordrer nå den russiske befolkningen i Latvia til å gjøre det samme.

30 prosent av Latvias befolkning er i dag etniske russere. I enkelte deler av landet kommer andelen russere opp i over 80 prosent.

Personvernpolicy