Drapsbjørn kan felles i Norge

Drapsbjørn kan felles i Norge
Drapsbjørn kan felles i Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske jegere jakter på en bjørn etter at en elgjeger ble funnet drept mandag. Men om bjørnen krysser grensen, vil den bli norsk. Da gjelder norske lover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snåsa/Valsjöbyn (NTB-Audun Kolstad Wiig): Den svenske elgjegeren i 50-årene ble funnet død utenfor en hytte i Valsjöbyn i Jämtland i Sverige mandag morgen, bare fire kilometer fra norskegrensen ved Snåsa kommune.

Det mannevonde dyret skaper nå hodebry for viltmyndighetene her i landet: en svensk fellingstillatelse gjelder ikke automatisk i Norge. For mens bjørnebestanden er stor hos våre naboer, står den på listen over sterkt truede arter i Norge.

- Jegeren kan ikke automatisk skyte bjørnen. Men i særskilte saker kan vi gi fellingstillatelse over telefon, sier rådgiver Knut Morten Vangen i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Ille tilredt

Vangen medgir at denne saken er spesiell - det hender ytterst sjelden at bjørnen angriper mennesker. Han er mandag kveld i tett kontakt med sine kolleger i svenske Naturvårdsvärket, for å kunne handle raskt dersom bjørnen gjør nordmann av seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Offeret møtte ikke det norsk-svenske jaktlaget som avtalt, og kameratene begynte etter hvert å lete. De fant ham utenfor en hytte, der mannen hadde overnattet. Ifølge politiet var jegeren ille tilredt og hadde skader på kroppen som tyder på at han har blitt drept av bjørn, melder det svenske nyhetsbyrået TT.

- Ifølge mannen som fant ham så det ut som om han hadde knivskader i brystet, sier Paul Magne Nordbakk, medlem i jaktlaget, til TV 2.

Også mannens hund ble funnet død.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har gitt jaktoppdraget til en jeger som er ekspert på å spore opp bjørner.

- Ikke farlig

Det er veldig uvanlig at bjørn angriper mennesker. Så sent som i 2004 ble riktignok en jeger drept av en binne sør for Jokkmokk i Nord-Sverige. Dyret ble sporet opp i løpet av få dager, og skutt. Men før det må man helt tilbake til 1902, da en jeger ble drept av en bjørn i Norrland. Det er også over 100 år siden et menneske ble drept av bjørn i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I utgangspunktet er ikke den skandinaviske brunbjørnen spesielt farlig for mennesker. Men en skadeskutt bjørn, ei binne med unger, og en bjørn som blir overrasket over et kadaver, kan være farlige, sier Vangen.

Bjørnejakten i Jämtland ble avsluttet 27. september. Da var alle de 40 dyrene det var utstedt fellingstillatelse på, skutt. Men samene i Jämtland mener det nå er så mange bjørner i området at det truer reinbesetningene, og har søkt om utvidet fellingstillatelse. (©NTB)