Derfor dreper bjørnen

Derfor dreper bjørnen
Derfor dreper bjørnen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble en svensk jeger drept av bjørn. Biologer sier det er flere grunner til at slikt skjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En elgjeger i 50-årene ble funnet død i Valsjöbyn i Sverige mandag morgen. Mannen skal ifølge politiet ha blitt drept av bjørn.

Jaktlaget skulle møtes mandag morgen, men mannen i 50-årene dukket ikke opp og kameratene begynte etter hvert å lete. De fant ham utenfor en hytte, der mannen hadde overnattet.

- Vi vet at det er en rekke scenarier hvor bjørnen kan bli ekstra agressiv. Den kan bli aggressiv om man støter på den i hiet, eller om man kommer over den når den står og eter på et kadaver. Og en skadeskutt bjørn er ekstra farlig, sier biolog Glenn Mattsing ved Rovdjurscentret De 5 Stora til ABC Nyheter.

En sammenstilling som Rovdjurscentret De 5 Stora i Sverige har avsluttet, viser at mange av de som har blitt skadet av bjørn har hatt hund med seg som leter opp bjørnen. En femte farlig situasjon er om man havner nær en bjørn med unger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil ikke ha noen mening om man bør ta livet av bjørnen eller ikke. Sist en bjørn drepte et menneske i Sverige var i 2004. Bjørnen valgte man å avlive, sier Mattsing.

Ifølge politiet har mannen skader på kroppen som tyder på at han har blitt drept av bjørn. Også mannens hund ble funnet død.

Omstendighetene rundt ulykken er uklare, men spor på plassen peker også i retning av at en bjørn har gått til angrep, skriver Aftonbladet.

Valsjöbyn, der ulykken skjedde, ligger ti mil nord for Östersund, ikke langt fra grensen til Norge. (©NTB)