Stamcelleforskere får nobelprisen i medisin

Stamcelleforskere får nobelprisen i medisin
Stamcelleforskere får nobelprisen i medisin

<pNobelprisen i medisin for 2007 går til de tre stamcelleforskerne Mario R. Capecchi og Oliver Smithies fra USA og briten Martin J. Evans.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix

Professor Hans Jornvall annonserer vinnerne av Nobelprisen for medisin 2007 under en pressekonferanse i Stockholm.

Disse har mottatt nobelprisen i medisin de siste åtte årene:


*2007: Mario R. Capecchi og Oliver Smithies, USA, og Martin J. Evans, Storbritannia.

*2006: Amerikanserne Andrew Z. Fire og Craig C. Mello, USA.

*2005: Barry J. Marshall og J. Robin Warren, Australia.

*2004: Richard Axel og Linda B. Buck, USA.

*2003: Paul C. Lauterbur, USA, og Sir Peter Mansfield; Storbritannia.*2002: Robert Horvitz, USA, Sydney Brenner og H. John E. Sulston, Storbritannia.

*2001: Leland H. Hartwell, USA, Tim Hunt og Sir Paul Nurse, Storbritannia.

*2000: Arvid Carlsson, Sverige, Paul Greengard og Eric R. Kandel, USA.

(Kilde: Nobelstiftelsen)

Trioen får prisen for sine banebrytende oppdagelser innen stamcelleforskning, het det i begrunnelsen fra Karolinska Institutet da navnene på årets prisvinnere ble offentliggjort i Stockholm mandag.


Prisvinnerne har utviklet en teknikk for genmodifisering på mus som nå blir anvendt innen all biomedisinsk forskning - fra grunnforskning til utvikling av nye behandlingsmetoder, heter det videre i begrunnelsen.


Først ut


Med utgangspunkt i stamceller på fosterstadiet har de tre forskerne bidratt til å kaste lys over vanskelige spørsmål som hvorfor ellers friske mennesker plutselig rammes av hjertekarsykdommer, diabetes og kreft.


Prisen er på 10 millioner svenske kroner og deles ut i Stockholm 10. desember. Medisinprisen er vanligvis den første av nobelprisene som deles ut. Deretter følger prisene i fysikk, kjemi, økonomi og litteratur som alle deles ut i Stockholm.


Nobels fredspris blir kunngjort av Den norske Nobelkomiteen fredag 12. oktober og deles ut i Oslo Rådhus 10. desember.


Italia, USA og UK


Mario R. Capecchi er født i Italia i 1937, men er nå amerikansk statsborger og arbeider som professor ved universitetet i Salt Lake City i Utah.


Den eldste av de tre er Oliver Smithies som er født i Storbritannia i 1925, men som nå er amerikansk statsborger. Han er professor ved universitetet i North Carolina.


Yngstemann i trioen er briten Sir Martin J. Evans som er født i 1941 og arbeider som professor ved Cardiff University. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus