– Diktaturer samordnet jakten på Che Guevara

– Diktaturer samordnet jakten på Che Guevara
– Diktaturer samordnet jakten på Che Guevara

Søramerikanske militærdiktaturer samarbeidet i jakten på den argentinske revolusjonshelten Ernesto «Che» Guevara, viser tidligere hemmelige dokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag 9. oktober er det 40 år siden Che ble tatt til fange, skutt og drept av bolivianske offiserer sør for Vallegrande i Bolivia. To CIA-agenter deltok også operasjonen mot Che Guevara, som hadde forsøkt å eksportere revolusjonen fra Cuba til Bolivia.

Tidligere ukjente dokumenter viser nå at de daværende militærdiktaturene i Sør-Amerika samarbeidet i jakten på den cubanske revolusjonslederen, sier forskeren Martin Almada fra Paraguay.

Han har kommet over brev fra Paraguays spionsjef til hans brasilianske kollega, datert i 1966, med informasjon blant annet om Che Guevaras reiserute, og hva slags dekknavn han brukte.

Samarbeidet i jakten på Che Guevara går tilbake til tiden før den beryktede «Operasjon Condor», da militærdiktaturene i Sør-Amerika samordnet sin kamp mot opposisjonelle, sier Martin Almada. Han var selv på 1990-tallet sentral i arbeidet med å avdekke «Operasjon Condor».

Den cubansk-argentinske revolusjonshelten var 39 år gammel da han ble fanget, avhørt og likvidert i Bolivia. Han ble lagt i en umerket grav, men hans levninger ble funnet i 1997 og brakt til Cuba. Den bolivianske landbyen La Higuera, der han ble tatt til fange og drept, og nabobyen Vallegrande, der liket hans ble vist fram før det havnet i en umerket grav, er blitt pilegrimsmål for Che-tilhengere fra hele verden. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus