Politiet jakter på mobilbrukere

Politiet jakter på mobilbrukere
Politiet jakter på mobilbrukere
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har intensivert jakten på de som ulovlig snakker i mobiltelefon i bil. Hittil i år er nesten 9000 personer bøtelagt for å ha snakket i mobil i bil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Bilde:
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / Scanpix.

UP-sjef Odd Reidar Humlegård bekrefter overfor ABC Nyheter at politiet bøtelegger flere for å snakke i mobil uten håndfrisett i bil. Foto: Bjørn Sigursøn / Scanpix.UP-sjef Odd Reidar Humlegård bekrefter overfor ABC Nyheter at politiet bøtelegger flere for å snakke i mobil uten håndfrisett i bil. Foto: Bjørn Sigursøn / Scanpix.

Tidligere i dag skrev ABC Nyheter at norske trafikanter hittil i år har betalt over en halv milliard i bøter. I perioden fra nyttår frem til 4. oktober er det skrevet ut nesten 200.000 bøter og forelegg. Hoveddelen av disse er fartsbøter.

Men det er ikke bare fartssyndere som lever utrygt. I tallmaterialet som ABC Nyheter har fått tilgang til, fremkommer det at det hittil i år er utstedt 8990 forelegg for bruk av mobiltelefon i bil, like mye som i løpet av hele fjoråret.

1300 kroner risikerer du i bot hvis du blir tatt for å prate uten håndfritt utstyr i mobil mens du kjører bil.

Har intensivert jakten

UP-sjef Odd Reidar Humlegård understreker overfor ABC Nyheter at dette høye tallet ikke skyldes at folk snakker mer i mobilen enn før, men at de har intensivert jakten på mobilsynderne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der hvor de tidligere har fått en advarsel, skriver vi nå ut bøter.

Han sier at det er sjelden at de ser spesifikt etter mobilbruk, men at de «sjekker mobilbruk samtidig med annen type kontrollvirksomhet».

- Forskning viser at det å snakke i mobiltelefon mens man kjører bil, er å sammenligne med å kjøre med lavpromille.

Ifølge Trygg trafikk blir du en dårligere sjåfør når du snakker i mobiltelefon i bilen. Undersøkelser har vist at reaksjonstiden forlenges, at man ikke ser like mye i speilene og at man er mindre oppmerksom når bilen foran bremser.

- Vi ser helt klart at det gir en dårligere kjøreatferd, sier Humlegård, som selv eksemplarisk svingte av veien da ABC Nyheter ringte ham.