To millioner i trafikkbøter hver dag

To millioner i trafikkbøter hver dag
To millioner i trafikkbøter hver dag

Hittil i år har norske trafikanter betalt over en halv milliard i bøter. Det vil si at staten drar inn to millioner i trafikkbøter hver eneste dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilde:
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / Scanpix.

Up-sjef Odd Reidar Humlegård sier til ABC Nyheter at de tar stadig flere for fartsovertredelser. Foto:Terje Bendiksby / Scanpix.Up-sjef Odd Reidar Humlegård sier til ABC Nyheter at de tar stadig flere for fartsovertredelser. Foto:Terje Bendiksby / Scanpix.

Ifølge tall fra Statens innkrevningssentral som ABC Nyheter har fått tilgang til, har norske trafikanter betalt inn totalt 554.258.023 kroner i trafikkbøter hittil i år. Dette betyr at staten øker bøtekassen med to millioner hver eneste dag. Tallene gjelder fra nyttår til og med 4. oktober.

Denne halve milliarden fordeler seg på 193.952 forelegg og bøter.

Det syndes fremdeles mye mot fartsgrensene, og hittil i år er det skrevet ut 175.605 fartsbøter.

UP-sjef Odd Reidar Humlegård sier til ABC Nyheter at 97 prosent av foreleggene som skrives ut, gis for fart.

- Vi ser en utvikling hvor vi tar stadig flere for de fleste trafikkforseelser, og spesielt fartsovertredelser. Derfor beslaglegger vi også stadig flere førerkort, sier han, og legger til at han ikke vil uttale seg om kroner og øre, siden utrykningspolitiet er opptatt av det trafikksikkerhetsmessige.

Fotobokser virker
De aller fleste foreleggene i år er gitt etter at bilisten er tatt i en automatisk trafikkontroll, eller ATK. 116.476 ganger har fartsglade bilister fått forelegg etter å ha kjørt for fort forbi en slik boks.

Jan Guttormsen i Politidirektoratet sier til Trygg trafikk at målet med ATK er ikke å ta flest mulig, men å få ned antall ulykker.

Odd Reidar Humlegård sier til ABC Nyheter at det er helt åpenbart at ATK virker.

- Det er helt klart at ATK fører til færre ulykker, og hvs vi ser på forskningen som er gjort på ulykkesreduksjon, så ser vi en reduksjon på 25 til 30 prosent der hvor det er utplassert fotobokser.

Informasjonsrådgiver Stian Stand Christiansen i Justisdepartementet sier til ABC Nyheter at de hundretalls millionene som hentes inn til statskassen hvert år, ikke blir øremerket trafikksikkerhetstiltak eller andre trafikkrelaterte tiltak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus