Dyrebutikker ribbes for eksotiske dyr

Dyrebutikker ribbes for eksotiske dyr
Dyrebutikker ribbes for eksotiske dyr

På to måneder har flere hundre eksotiske dyr blitt stjålet fra danske dyrehandlere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slanger, afrikanske villkatter og en syv kilo tung vaskebjørn er blant dyrene som ble stjålet i det siste av en rekke innbrudd hos dyrehandlere på Jylland.

Tyveriet er det femte av sitt slag i løpet av de to siste månedene. Til sammen har flere hundre eksotiske dyr blitt stjålet, melder Politiken.dk.

Dyrene er så spesielle og kostbare at de er vanskelig å få solgt på det danske markedet, derfor mistenker dyrehandlerne at det er snakk om bestillingstyverier.

- Innbruddet er profesjonelt utført. Vi kan se at tyvene har peiling på dyr, for eksempel har de tatt giftige slanger uten å bli bitt, sier innehaveren av dyrebutikken Avifauna, Ole Schmidt, som i denne omgang har mistet dyr til en verdi av 250.000 kroner.

Politiet står uten spor i saken og aner ingenting om hvem som vil kjøpe de stjålne dyrene.

Dansk Terrarie Forening frykter at dyrene skal selges på svartemarkedet i utlandet:

- Vi tar dette ytterst seriøst. Krypdyr er meget ettertraktede og vi frykter at det går så langt at det også blir begått innbrudd hos private samlere, sier foreningens formann Mark Gerlow.

- Beslaglegger det vi kommer over

I Norge har det vært forbudt å importere og holde eksotiske dyr siden 1977, forteller Karen Johanne Bålsrud i Mattilsynet.

Hun ønsker ikke å spekulere på om det er et marked for de stjålne dyrene her i landet, men bekrefter at det stadig gjøres beslag av ulovlig importerte dyr.

- Mattilsynet blir kjent med disse sakene gjennom bekymringsmeldinger eller ting vi kommer over, og vi følger opp bekymringsmeldingene. Vi vil beslaglegge det vi kommer over, sier hun til ABC Nyheter.

Bålsrud forteller videre at Mattilsynet i en stortingsmelding fra 2003 fikk i oppgave å vurdere det norske totalforbudet på nytt.

- Det finnes et velorganisert miljø som ivrer for at eksotiske dyr skal bli tillatt, sier hun.

En mulighet kan være å tillate visse arter i et revidert lovverk, forklarer Bålsrud. Men når den prosessen blir ferdig kan hun ikke si noe om.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus