Meny

Id-jakt med gode hensikter

Id-jakt med gode hensikter
Id-jakt med gode hensikter

I USA sporer forskere opp folk som er i faresonen for id-tyveri, og varsler dem. En ide også for Norge?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formelt sett er det greit: I Norge er du og jeg vernet av loven mot krenkelse av personvernet. Men i realiteten sprer både institusjoner, bedrifter og medborgere informasjon om oss i øst og vest. Mange av oss bidrar selv også. Og noe av dette kan være ting vi absolutt ikke vil ha på avveie.

Ikke minst har vår innveving i alskens digitale tjenester økt faren for brudd på personvernet. Identitetstyveri er en reell trussel . Mange har skandalen med tyveri av personnumre fra blant andre Tele2 friskt i minne.

Derfor er forskning på såkalt personvernfremmende teknologi, forkortet PET, blitt et eget fagfelt. Målet er å finne fram til teknologiske løsninger som styrker personvernet, ikke svekker det.

Digitalt detektivbyrå

IT-forskere ved Carnegie Mellon University i Pennsylvania har valgt en original tilnærming til sine PET-prosjekter. De arbeider som et slags digitalt detektivbyrå. Et av prosjektene, kalt "Identity Angel", skal forebygge id-tyveri. Forskerne har laget et program som søker gjennom webben etter informasjon om personer. Når de klarer å påvise at en person er i fare for å få sin identitet misbrukt, går alarmen. Personen blir varslet og kan ta sine forholdsregler.

- Personvern dreier seg om smulene av informasjon vi legger igjen etter oss i dokumenter spredd utover nettet - i pasientjournaler, finanstjenester, CV-er og annet, sier Latanya Sweeney, leder for Data Privacy Lab ved Carnegie Mellon, til Scientific American.

Id-tyveri: Ubehagelig og kostbart

En vennligsinnet form for personvernsniffing kunne vært fullt mulig, mener Åsmund Skomedal ved Norsk Regnesentral. Foto: Olav Anders ØvrebøEn vennligsinnet form for personvernsniffing kunne vært fullt mulig, mener Åsmund Skomedal ved Norsk Regnesentral. Foto: Olav Anders Øvrebø

I USA holder det å få tak i navn, adresse, fødselsdato og såkalt Social Security-nummer for å kunne opprette et kredittkort i en annens navn. En tilsvarende tjeneste som Identity Angel i Norge ville fungere annerledes, siden informasjonen som gjøres offentlig av myndighetene er forskjellig i Norge og USA, påpeker forskningsdirektør Åsmund Skomedal ved Norsk Regnesentral.

I Norge ville for eksempel skattelistene være en ganske rik kilde for den som vil bygge seg opp et datagrunnlag.

– Man kunne lage en sånn type tjeneste som en vennligsinnet form for personvernsniffing, som kunne varsle folk som er i faresonen for å bli misbrukt i forbindelse med id-tyveri og annet. Det er fullt mulig, sier Skomedal til ABC Nyheter.

Han mener bevisstheten om personvern har vært økende de siste årene.

- Konsekvensene av brudd på personopplysningsloven er ikke bare ubehag. Et ordentlig identitetstyveri er kostbart. For den som blir frarøvet identiteten sin, men også for banker og kredittkortselskaper.

Teknologer må våkne

En av de største truslene mot personvernet er at IT-folk ikke tenker på dette når de teknologiske løsningene utformes, mener Skomedal. Veldig få teknologer har kompetanse på personvern. Det betyr at man ikke bygger personvernet inn i den tekniske løsningen. Isteden "tas det hensyn til" i form av et regelverk på papir.

- Så sier man at man har rutiner for å ivareta personvernet, og da er problemet løst - tenker man, sier Skomedal.

For teknologer er "standardinnstillingen" å lagre all informasjon i evig voksende databaser som det tas backup av. Dette henger sammen med et typisk personvernproblem: data blir ikke oppdatert eller fjernet når de bør fjernes - det vil si når det ikke lenger er rimelig grunn til å lagre dem.

- Man skal alltid ha et bevisst forhold til hvilket formål man har med å lagre personopplysninger. Når det formålet ikke eksisterer lenger, skal dataene slettes, sier Skomedal.

Flere tjenester, større personvernfare

I et av sine prosjekter vurderer forskere ved Norsk Regnesentral nå personvernproblemer i web-baserte portaler. Den statlige portalen Minside brukes som case. Tjenesten skal effektivisere kommunikasjonen mellom den enkelte statsborger og en rekke offentlige organer og tjenester, som skattemyndigheter, folkeregister, fastlegeordning og så videre.

Dette kan være praktisk, men det er nettopp når flere tjenester som inneholder sensitive personopplysninger kobles sammen med din identitet at personvernproblemene øker, påpeker Skomedal. I loven som regulerer personvernet er blant annet disse opplysningene ansett som sensitive: etnisk bakgrunn, politiske/religiøse oppfatninger, helseforhold, kriminelt rulleblad.

Forskerne har foreløpig ikke konkludert i denne studien.

Kamerainflasjonen

Med jevne mellomrom diskuteres effekten på personvernet av alle overvåkningskameraene som utplasseres i det offentlige rom.

Et annet av prosjektene ved Carnegie Mellon går ut på å "de-identifisere" personer som fanges opp av overvåkningskameraer. Dette gjøres ved at et program forandrer ansiktstrekkene til personene som er filmet. Når myndighetene kan dokumentere en gyldig grunn til å søke etter personer i databasen, kan de "riktige" ansiktene presenteres igjen. En slik grunn kan være en konkret terroretterforskning. Hensikten er å hindre at opptak kan brukes til noe annet enn det de er ment for. Et godt eksempel på PET-anvendelse, mener Åsmund Skomedal.

Vil spore innsyn

Offentlige myndigheter kan med loven i hånd få innsyn i sensitive personopplysninger. Det sentrale er at innsyn gjøres riktig og kan etterprøves, mener Skomedal.

- Dette er også en form for PET: Teknologi som gir sporbarhet på alt innsyn, sier han.

Temaet har vært diskutert i forbindelse med innsyn i pasientjournaler. Datatilsynet har foreslått at du skal bli informert om alle innsyn i din journal. Bakgrunnen er meldinger om at sykehusansatte misbruker sin tilgang til journalene.

Regjeringen oppnevnte tidligere i år en egen personvernkommisjon som skal komme med forslag som kan styrke personvernet. Regjeringen har tidligere sagt at den vil støtte utviklingen av personvernfremmende teknologi.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute
Siste nytt
23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus