AUDUNS AKTUELLE:

Skjerper kontrollen med Blackwater

Skjerper kontrollen med Blackwater
Skjerper kontrollen med Blackwater

Den siste tidens debatt om det private sikkerhetsfirmaet Blackwater USAs virksomhet har fått det amerikanske utenriksdepartementet til å ta affære.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske utenriksministeren Condoleezza Rice vil passe bedre på vaktene i Irak.

Samtidig blusser kritikken opp igjen mot presidentens metoder i Irak. Demokratene i Representantenes hus har grepet fatt i uroen rundt Blackwater og har lagt fram et forslag om at disse private vaktmannskapene i Irak må kunne stilles for retten i USA.

Blackwater USA har ansvaret for å beskytte amerikanske diplomater i Irak, og nå har utenriksminister Condoleezza Rice kunngjort at hun vil at sikkerhetsselskapenes virksomhet skal overvåkes grundigere. Rapporter hjem til Washington tyder på at det har vært ”dårlig koordinering” mellom sikkerhetsvaktene og militært personell. Blant annet skal utenriksdepartementet ha sine egne agenter i alle de konvoiene som Blackwater har ansvaret for, det skal være video overvåkningskameraer på alle deres kjøretøyer, og det skal gjøres opptak av all radiokommunikasjon som Blackwater-personell deltar i.

11 irakere drept
Kritikken mot bruken av de private selskapene har skutt fart etter 16. september i år, da minst 11 irakere ble drept i et sammenstøt ved en konvoi med amerikanske UD-biler. Dagen etter ble Blackwaters tillatelse til å drive virksomhet trukket tilbake, og Iraks statsminister Nuri al-Maliki lovet å kaste Blackwater ut av landet. Det gikk han senere bort fra.

Blackwaters status i Irak er imidlertid uklar, selv om firmaet fikk i oppdrag den 3. oktober å evakuere den polske ambassadøren etter et drapsforsøk mot ham. (Se video på ABC TV)

I Irak og i andre områder i krig eller med krigslignende tilstander er det i dag mange firmaer som kanskje best kan kalles militære vaktselskaper. Intet offisielt tall finnes. Det er private firmaer som tilbyr beskyttelse av personer eller verdier ved hjelp av spesialtrente, tungt bevæpnede vakter.

Heftig honorar
Blackwater USA er et slikt firma som har vært operativt siden 1997 og fikk kort etter invasjonen i Irak i 2003 oppdraget om å beskytte lederen av den amerikanske, sivile administrasjonen av Irak etter invasjonen, L. Paul Bremer. Ifølge Wikipedia fikk Blackwater oppdraget for et heftig honorar på USD 21 mill for en 11 måneders periode fram til juni 2004.
Siden 2004 skal Blackwater ha fått utvidede oppgaver og beskytter nå amerikanske diplomater i Irak.

For å beskytte diplomatene skal Blackwater ha mottatt USD 320 mill (1,9 milliarder kroner) siden 2004. Sikkerhetsvaktene er gjerne tidligere elitesoldater som har gjennomgått spesialtrening. De som er ansatt av Blackwater skal ha en lønn som er omkring ti ganger så høy som det de vervede amerikanske soldatene i Irak har, men så har de ikke den offisielle amerikanske krigspensjonen ei heller mottar de ytelsene som de amerikanske myndigheter gir sine soldater etter at de har vært ute i krigstjeneste. Det er derfor et voksende krav fra etterlatte etter sikkerhetsvakter som er drept i krigen i Irak, om at de skal motta de samme ytelsene som det soldatene gjør.

Omstridt virksomhet
Både tjenesten de utfører, prisen for den og metodene de benytter, er omstridt. Ikke minst at de ikke kan stilles for retten for sine handlinger, verken i Irak eller USA. Som representant for okkupasjonsmakten ga Paul Berner styrken immunitet mot å bli stilt for irakisk rett, samtidig som de heller ikke kan stilles for retten i sitt hjemland USA.

Blackwater USA ble for alvor kjent i amerikanske medier i 2004 etter at fire bevæpnede Blackwater-vakter den 31. mars 2004 ble drept i Fallujah i Irak da irakiske opprørsoldater angrep en amerikansk konvoi. De fire vaktene ble hengt opp i en bro over Eufrat. Noen dager senere var andre Blackwater-vakter med på en aksjon sammen med amerikanske militære styrker mot fire hundre opprørsoldater i det samme området. Mediene har rapportert om nær 200 tilfeller hvor Blackwater-vakter har deltatt i skuddveksling med irakere. I de aller fleste slike tilfeller skal det være Blackwater-vakter som har startet skytingen.

For få soldater

Den amerikanske regjeringen har for få soldater tilgjengelig for tjeneste i Irak, så de har gjort seg avhengig av disse private vakt- og sikkerhetsselskapene. Som en del av den generelle kritikken av president George W. Bush og hans ledelse av krigen i Irak, er den demokratiske opposisjonen i Washington sterkt kritisk til bruken av Blackwater USA.

Siden januar i år har demokratene i Kongressen arbeidet med et lovforslag som vil gjøre det mulig å stille Blackwater-vakter og andre i tilsvarende privat tjeneste i utlandet for retten i USA. Forslaget gikk igjennom Representantenes Hus med stort flertall (389 mot 30), og demokrater i Sentatet arbeider med å få forslaget vedtatt også der.

President Bush er imidlertid motstander av lovforslaget slik det er formulert, selv om han sier at regjeringen støtter prinsippet. Presidenten sier at en slik lov vil ha store konsekvenser for arbeidet med nasjonens sikkerhet, uten å definere hvordan. Underhusrepresentant David Price fra North Carolina er en av dem som står bak lovforslaget og mener at regjeringens motstand mot forslaget er ubegrunnet og at det vil skape harme hos alle dem som tror på at landet må styres ved hjelp av lov og rett.

Personvernpolicy