Aviskrig mot Mubarak

Aviskrig mot Mubarak
Aviskrig mot Mubarak

Etter ti rettssaker mot redaktører og journalister på mindre enn én måned, har den egyptiske opposisjonspressen fått nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kairo-ABC Nyheter:) 24 egyptiske aviser nekter å publisere i dag, i protest mot den skrantende ytringsfriheten i landet. Publiseringsstansen søndag er å regne som en klar markering i forbindelse med de siste ukenes anklager og påfølgende rettssaker, der ikke mindre en 10 redaktører og journalister enten er blitt dømt, eller venter på dom.

Alle de domfelte og tiltalte tilhører aviser som i større eller mindre grad er kritiske til president Hosni Mubaraks regime, som har sittet ved makten i nøyaktig 26 år.

- Hevn
Redaktøren av opposisjonsavisen Al-Dostour, Ibrahim Eissa, ble sammen med tre andre redaktører dømt til ett års fengsel og bøter i størrelsesorden 20.000 norske kroner i slutten av september. I dommen heter det at redaktørene med hensikt har fornærmet presidenten, hans sønn og mulige etterfølger Gamal, samt ledende medlemmer av regjeringspartiet Hizb al-Watani (ofte forkortet NDP i vestlige medier).

Eissa er i tillegg anklaget for å ha skadet Egypts økonomi ved å spre rykter om Mubaraks helse da presidenten var syk i begynnelsen av september.

- Mangelen på en offisiell uttalelse ga grobunn for en flom av rykter. Det eneste Eissa gjorde, var å påpeke dette, samtidig som han satte spørsmålstegn ved den manglende informasjonen, sier redaktørens advokat Aiman Eissa til ABC Nyheter.
Advokaten er klokkerklar på hvorfor Eissa blir forfulgt rettslig.

- Grunnen til rettssakene er at Ibrahim Eissa har vært kritisk til NDP-regimet, verken mer eller mindre. Dette kan ikke kalles annet enn hevn.

- En farse
Anwar al-Hawaari, redaktøren av partiavisen al-Wafd - Egypts eldste politiske parti - møtte også i retten i slutten av forrige måned, i dette tilfellet for å ha feilsitert landets justisminister. Sammen med to avisens journalister ble han dømt til to års fengsel. Al-Hawaari tar imidlertid ikke rettssaken særlig seriøst.

- Jeg er lei for at avisen vår ikke kommer ut søndag, men alle disse sakene mot redaktører og journalister er som farser å regne og åpenbart politisk motiverte. Jeg tror resultatet av ankesaken min mer eller mindre er gitt på forhånd, sier han til ABC Nyheter, og viser til at Mubaraks regime lover demokrati og reformer overfor Vesten, i bytte mot politisk og økonomisk støtte, mens man på hjemmebane i virkeligheten strammer inn ytringsfriheten og slår ned på politisk opposisjon.

- Jeg vet ikke hvor det har blitt av disse reformene. Jeg har ikke i alle fall ikke sett noe til dem. I Egypt får man umiddelbart trøbbel om man setter søkelys på rettsvesenets manglende uavhengighet, eller for eksempel den skrikende sosiale urettferdigheten, fremholder al-Hawaari.

- Unike rettssaker
Mohammad Abd al-Qoddous, leder av Det egyptiske presseforbundets frihetskomité, understreker at Egypt faktisk har større pressefrihet enn en rekke arabiske naboland. Han er imidlertid sterkt kritisk til de pågående prosessene mot kolleger, og er enig i at politikk er årsaken når alt kommer til alt.

- Egypt kan ikke sammenlignes med for eksempel Syria, Jordan eller Libya. Vi har det langt friere. Likevel, det er langt igjen til presse- og ytringsfriheten dere for eksempel nyter i Norge, påpeker Abd al-Qoddous.

Han forteller at 10 rettssaker mot redaktører og journalister på én måned er helt unikt - også i egyptisk sammenheng.

- Dette har aldri skjedd før. Men det synes klart at det er et ledd i en politisk kamp fra Mubarak-regimets side. Først ble det slått knallhardt ned på reformbevegelsen Kifaya, nå er det de opposisjonelle avisene man er ute etter. Samtidig kjemper man en utrettelig kamp mot Det muslimske brorskapet, blant annet med gjentatte massearrestasjoner som virkemiddel.
Før parlamentsvalget i 2005 lovet president Mubarak økt pressefrihet, blant annet skulle journalister og redaktører heretter slippe de stadige injurie- og ærekrenkelsesakene som er gjengangere i rettssystemet. Dog har lite skjedd hittil - i Abd al-Qoddous' øyne mye på grunn av manglende vestlig press.

- Etter Hamas' valgseier begynte man å frykte at islamister skulle ta over om demokratiprossesene fortsatte, derfor vendte man tilbake til å støtte de sittende regimene. Dermed skjedde det lite eller ingenting på reformfronten. Vesten, med USA i spissen, ønsker at regimet blir sittende og tillater de virkemidlene som blir tatt i bruk, mener han, og legger til at amerikanernes stille protester i kjølvannet av de omtalte rettssakene kun er et spill for galleriet.

- Liten betydning
De 24 avisene som i dag ikke kommer ut er stort sett i åpen opposisjon til Mubarak-regimet, uavhengig om de er partiaviser eller ikke. Anwar al-Hawaari har imidlertid liten tro på at protesten vil hjelpe stort.

- Avisene som deltar i protesten er mindre aviser. De største og mest leste avisene her i landet er alle underlagt myndighetenes kontroll, selv om de hevder aldri så mye at er uavhengige. Jeg tror desverre ikke dette vil hjelpe i nevneverdig grad. Dette landet er totalt ødelagt hva demokratiske prosesser angår, og vanlige folk gidder ikke, eller har ikke tid til å bry seg.

Redaktøren kommer også med et hjertesukk til slutt.

- På grunn av denne saken blir jeg av enkelte fremstilt som en slags helt for de opposisjonelle kreftene i landet. Jeg er naturlig nok en sterk tilhenger av ytrings- og pressefrihet, men i i bunn og grunn er jeg en vanlig avismann, ikke politiker. Jeg ønsker å presentere nyheter og la folk bedømme selv. Det er desverre i ferd med å bli umulig i Egypt, avslutter al-Hawaari.

Al-Dostour-redaktør Ibrahim Eissas andre rettssak ble mandag utsatt inntil videre, på forespørsel fra påtalemyndigheten som ønsket mer tid til etterforskning. Al-Hawaari og de andre redaktørenes ankesaker skal opp i midten av desember.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus