Vilt gateslag i København

Vilt gateslag i København
Vilt gateslag i København

Dansk politi tok lørdag i bruk tåregass mot demonstranter som kjemper for et nytt ungdomshus i København. Minst 400 demonstranter ble pågrepet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

København (NTB-Ritzau): Dansk politi har løslatt flesteparten av demonstrantene som ble pågrepet i København lørdag. Det var minst sju nordmenn blant de pågrepne.

– Jeg regner med at de siste er løslatt innen to-tre timer. Slik det ser ut nå, vil ingen bli framstilt for varetekt, sier politikommissær Steffen Thaaning til nyhetsbyrået Ritzau søndag formiddag.

Tåregass

Politiet avfyrte tåregass mot demonstrantene lørdag ettermiddag da de begynte å klatre over politibiler som skulle hindre dem i å nå fram til et nedlagt vannverk i Grøndalsvænge Allé i København.

Demonstrantene ønsker at huset skal gjøres om til et nytt ungdomshus, etter at Ungdomshuset på Nørrebro ble revet tidligere i år.

Lørdag kveld hadde politiet pågrepet 436 personer i forbindelse med demonstrasjonene.

Rekordmange arrestert
– Det har vært travelt. Vi har aldri pågrepet så mange ved en enkeltstående begivenhet før. Men dagens demonstrasjon har vært mindre voldelig enn tidligere demonstrasjoner, sa politiets talsmann Flemming Steen Munch til NTB lørdag kveld.

Han kan ikke opplyse om det er nordmenn blant de pågrepne.

– Det vil vi ikke kunne si noe om før søndag. Nå skal de som er pågrepet bli avhørt og deretter vil de bli løslatt, opplyser Munch.

Flere tusen
Rundt 2.000 mennesker samlet seg til demonstrasjonen klokken 13 lørdag, ifølge politiet. Ifølge demonstrantene selv var det snakk om mellom 5000 og 6000 personer.
Før gruppen nådde fram til politisperringene ble demonstranter med barn bedt om å samle seg bakerst i opptoget.

– Når vi omgrupperer, er det fordi vi ikke vet hvordan politiet vil reagere, sa en talsmann for demonstrantene før de nærmet seg Grøndalsvænge Allé.

Anklager politiet
Politiet hadde sagt at de ikke ønsket å gripe inn dersom demonstrasjonen gikk fredelig for seg. Men da aktivistene nærmet seg politisperringene advarte politiet gjennom megafoner om at de kunne komme til å løse opp demonstrasjonen.

– Det er dere som trapper opp konflikten, ropte demonstrantene tilbake, ifølge Jyllands-Posten.

– Ikke gi opp, lød det fra demonstrantenes høyttaleranlegg da politiet avfyrte tåregass mot demonstrantene, skriver Berlingske Tidende.

Demonstrantene anklager politiet for å ha avfyrt tåregass også mot demonstranter langt bak i opptoget. Lørdag kveld avsluttet de demonstrasjonen, men mente at de hadde seiret.

– Vi stopper nå. Vi har vunnet slaget. Vi har i dag vist vilje til å ta huset. Vi tar det igjen, men går hjem nå. Uten nederlag i hjertene. Alle mediene viser at politiet skyter tåregass mot folk som ikke har brukt vold, ropte en talsmann ut til demonstrantene, skriver Jyllands-Posten.

Demonstrerte i Oslo
Utenfor den danske ambassaden i Oslo samlet rundt 20 demonstranter seg i sympati med ungdommene i København lørdag. Politiet stilte mannsterke opp, men fikk lite å gjøre.

– De sto stort sett bare og hang der, og alt gikk veldig rolig for seg. Det var ikke rare demonstrasjonen sånn sett, sier operasjonsleder Kjetil Kroken i Oslo politidistrikt til NTB.

Demonstrantene trakk seg tilbake i 17-tiden uten at det hadde kommet til sammenstøt, slik politiet fryktet med bakgrunn i bråket i København.

Over halvparten av demonstrantene som ble pågrepet under sammenstøtene i København lørdag, var søndag morgen sluppet fri.

(©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus