Slakter Natos Irak-kurs

Slakter Natos Irak-kurs
Slakter Natos Irak-kurs

Direktøren ved institutt for fredsforskning (Prio) er lite imponert over Natos kurs for irakisk nøkkelpersonell på Jåttå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mitt inntrykk er at kursene på Jåttå for irakiske offiserer har vært kjørt på en veldig dårlig måte, sier Prio-direktør Stein Tønnesson til ABC Nyheter.

Siden 2004 har Natos Joint Warfare Centre på Jåttå i Stavanger hjulpet til med å kurse irakisk nøkkelpersonell. Disse kursene er ikke norsk ansvar, men holdes på norsk jord og ofte med norske foredragsholdere. Tønnesson er en av disse.

- Halvhjertet
- Min erfaring med kurset i fjor er at det virket halvhjertet organisert og dårlig, og må ha gitt lite til deltakerne. Man fraktet offiserer fra Irak og ga dem generelle orienteringer om det norske forsvaret. Jeg ble forbauset, sier Tønnesson.

- Det var ikke innrettet på den situasjonen offiserene er i. Kursene var lagt opp som en slags orientering om Nato og norske forhold ved foredragsholdere som egentlig ikke tok utgangspunkt i offiserenes situasjon. Det virket nesten litt uvirkelig. Jeg kritiserte dette overfor de ansvarlige og de har nå forsøkt å ta hånd om det. Og jeg vil også prøve å bidra til at det lykkes.

Det er omkring 30 deltakere på kurset hver gang, halvparten kommer fra det irakiske forsvarsdepartementet, den andre halvparten fra innenriksdepartementet.

- Respektert program

- Jeg kan ikke kommentere det Tønnesson sier. Han er en venn av programmet, og gir forelesninger om irakisk sikkerhet utfra en fredsforskers perspektiv. Han har vært svært populær blant kursdeltakerne, sier lederen for kurset, oberstløytnant Johan Haraldsen, til ABC Nyheter.

- Kurset blir kjørt basert på retningslinjer og behov fra irakiske myndigheter. Vi har også feedback-runder der forelesere som Tønnesson bistår oss. De irakiske lederne gir oss tilbakemelding på hva som har fungert bra og dårlig, og vi prøver å endre oss utfra denne tilbakemeldingen.

- Vi jobber hardt for å komme de irakiske forespørslene i møte. Dette er et svært respektert program innen Nato, og har blitt godt tatt imot i Irak.

Personvernpolicy