«The Clintons» seirer på alle fronter

«The Clintons» seirer på alle fronter
«The Clintons» seirer på alle fronter

Vil «amerikanere flest» stemme på en kvinne som landets neste president?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto/Copyright: Scanpix

Auduns aktuelle:

Audun Tjomsland skal kommentere fra den amerikanske valgkampen for ABC Nyheter. Han har fulgt amerikansk politikk for norske medier i en årrekke, blant annet som korrespondent for NRK i New York.


Vår dekning kommer til å ta for seg kandidatene og sakene, stemningene, meningsmålingene og resultatene. Og vi skal drive litt folkeopplysning om hvordan prosessen er organisert og hvordan denne delen av det amerikanske demokratiet fungerer. Litt historikk skal vi se på for å sette dagens valgkamp inn en sammenheng, pluss noen personlige opplevelser og minner gjennom mange år som reporter i USA.

Les også:

Kritisk bok uproblematisk for Hilary

Blir Al Gore likevel presidentkandidat?

Det konservative USA leter etter fanebærer

Dystre dager for presidentens menn

California kupper valgprosessen

Bush, Clinton, Bush - og så Clinton igjen?

En valgkamp for dem med rike venner

Rotteracet langs veien til Det hvite hus

Ekteparet Hillary og Bill fosser fram mot en spennende valgkamp, hvor de i øyeblikket synes å seire på alle fronter. Ja, det ser ut til at selv de dypt konservative amerikanske velgerne kan være rede til å akseptere en kvinne i Det hvite hus - og mener samtidig at det er positivt at hun har Bill ved sin side.

Selv om valgkampen har vært i gang i flere måneder, hardner den alltid til forut for de første primærvalgene straks over nyttår. Det er viktig å gjøre det godt i de tidlige primærvalgene for å skape en medgangsbølge som kan føre vinnerne fram til partilandsmøtene til sommeren. Noen kandidater er mer synlige enn andre, og det er Hillary Clintons rivaler viser nå tegn til å gå hardere til verks både for å framheve seg selv og finne negative sider ved «The Clintons». På den republikanske siden er det et bikkjeslagsmål mellom flere mer eller mindre lite profilerte kandidater, mens tidligere borgermester i New York, Rudolph W. Giuliani, i øyeblikket ligger best an.
Hillary i rampelyset
Mest interesse har det vært for dem som vil bli demokratenes kandidat, og spesielt har oppmerksomheten vært rettet mot senator Hillary Clinton - senator fra New York og ektefelle med tidligere president Bill Clinton. Selv om Hillary naturligvis heller ikke kan være sikker på sitt partis nominasjon, er hennes rivaler såpass akterutseilt at meningsmålingen allerede plasserer henne i rollen som demokratenes kandidat.

Over republikanerne faller slagskyggen tungt fra Bush-administrasjonen og den høyst upopulære krigen i Irak. Den republikanske president George W. Bush ligger på et historisk lavnivå i oppslutning. Mens bare en tredjedel av den amerikanske velgermasse mener at Bush gjør en god jobb som president, viser ferske meningsmålinger at to tredjedeler av den samme velgermassen mener at Bill Clinton gjorde en god jobb da han var president.

En kvinne som president?
Det er Washington Post og ABC News som har gjort en interessant måling om hvordan velgerne ser på «The Clintons» nå foran valget neste år. Vil «amerikanere flest» stemme på en kvinne som landets neste president? Meningsmålingen spør ikke om kjønn, men de spør om hvem velgerne foretrekker; Hillary Clinton eller Giuliani. Den mannlige delen av velgermassen er delt i to like store grupper, halvparten for hver av dem. Men blant kvinnene svarte 57 mot 39 prosent at de foretrekker Clinton.
Naturligvis er det umulig å vite om årsaken til holdningen bygger på kjønn eller politikk, men alt tyder nå på at en kvinne kan bli valgt til amerikansk president - nesten 30 år etter at Margareth Thatcher ble britisk statsminister som første og hittil eneste kvinne, og som ble sittende i 10 år hvilket er lengre enn noen annen britisk statsminister siden Robert Gascoyne-Cecil, 3rd Marquess of Salisbury, som gikk av 1902.

Urolig ekteskap
Dersom demokratiske aspiranter virkelig vil lete etter grunnlag for kritikk mot ekteparet Clinton, er det sannsynligvis mye å finne i krokene i presidentens private residens i Det hvite hus. Ekteskapet mellom førstedame Hillary og president Bill Clinton var slett ikke bare enkelt, med Bills utenomekteskapelige affære med Monica Lewinsky som den mest offentlig kjente historien. Det var derfor ikke helt soleklart hvordan amerikanske velgere vil se på å få tilbake Hillary og Bill i det hvite hus - nå med Hillary som president og Bill som «førstemann».

Meningsmålingen i Washington Post og ABC News slår all tvil til side. Velgerne mener at Bill er en støtte for sin hustru, og at det bare er positivt om Bill skulle følge sin kone tilbake til Det hvite hus. Bill har vært en sterkt synlig ektemann i Hillarys kampanje, hvor han har hjulpet henne til å bringe penger inn til kampanjen, skaffet henne støtteerklæringer fra gamle politikervenner og gitt henne gode råd i valg av strategi. Og ikke minst, han har vært synlig og stått sammen med henne på de politiske arenaene.

Obamas erfaring
Den mest fremtredende rivalen til Hillary Clinton om den demokratiske nominasjonen er senator Barack Obama. Han har nylig startet en kampanjetur i Iowa, som avholder prøvevalg på lokale partimøter (caucus) 14. januar. Hans største svakhet er i velgernes øyne hans mangel på erfaring, særlig i utenrikspolitikk. Nå prøver han å motvirke dette ved å minne om den talen han holdt for fem år siden, da han gikk kraftig imot president Bushs Irak-politikk allerede før invasjonen i mars 2003. Hillary Clinton stemte som kjent på den tiden til støtte for presidentens politikk, som hun nå i presidentvalgkampen så sterkt kritiserer.
Republikaneren Giuliani har samtidig vært frampå med et politisk utspill, der han sammenlignet Hillary Clinton med den demokratiske, presidentkandidaten fra 1972, George McGovern. McGovern var en fremtredende motstander av den amerikanske krigføringen i Vietnam, men han tapte stort i presidentvalget mot den sittende president Richard M. Nixon.

Tapte for Nixon
I etterpåklokskapens klare lys burde imidlertid Giuliani også tenkt på at McGovern tapte for republikaneren Nixon bare to år før de amerikanske styrkene måtte trekke seg ut av Vietnam og Nixon måtte trekke seg fra Det hvite hus i unåde på grunn av innbruddet i demokratenes valgkamphovedkvarter i Watergate i 1972.

Dagens leder i kappløpet mot Det hvite hus er Hillary Clinton, men det har aldri vært meningen at valget skulle avgjøres i oktober mer enn ett år før valget. Det er som i fotball; stillingen et stykke ut i første omgang har sjelden avgjort kampen. Men det har heller aldri vært noen ulempe å skaffe seg en tidlig ledelse.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus