Leger vil ikke være legevakt

Leger vil ikke være legevakt
Leger vil ikke være legevakt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange fastleger velger vekk legevaktarbeid. – Skyldes for mange nattevakter, mener kommunelege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En undersøkelse viser at bare halvparten av fastlegene deltar fullt i legevakt. Undersøkelsen viser også at eldre og kvinnelige leger deltar minst, og svært få leger ønsker å fortsette med legevakt etter 55 år.

Med et aldrende fastlegekorps vil dette bli et økende problem for små og sårbare vaktordninger, heter det i rapporten.

Legevakt er i utgangspunktet en obligatorisk del av fastlegenes arbeid. Det kommer på toppen av ordinær arbeidstid og oppleves ofte som en belastning, skrives det videre.

Resultatene fra undersøkelsen er presentert i siste nummer av «Tidsskrift for Den norske lægeforening.» Konklusjonene er basert på svar fra 2913 fastleger i Norge.

Leger i utkantkommuner opplevde legevaktarbeid som mer faglig utfordrende. Samtidig oppleves legevaktarbeid ofte som en belastning og er beheftet med økt risiko for å gjøre feil. Mange fastleger velger blant annet derfor vekk legevaktarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må få fred om natten
I Mosse-regionen har de en interkommunal legevaktordning for Moss, Vestby, Rygge, Råde og Våler. Kommunelegen i Moss, Knut Michelsen, sier til ABC Nyheter at han ikke kjenner seg igjen i problemstillingene i undersøkelsen.

- Vi har bare to fastleger som er fritatt fra vakt.

Han mener at det er viktig at man gjør legevaktordningen så levelig som mulig for legene.

- Det dreier seg om å få fred om natten, sier han, og legger til at leger ikke er fritatt fra vanlig legepraksis dagen etter en nattevakt.

Michelsen mener at det ikke er realistisk å drive heldøgns legevakt på kommunalt nivå, og mener at den riktige veien å gå er å sentralisere.

- Hvis man sentraliserer legevaktordningen, samtidig som legene får færre nattevakter, tror jeg at problemet løser seg på nasjonalt plan.