Norsk Sykepleierforbund raser:- Skjerp deg, Märtha!

- Skjerp deg, Märtha!
- Skjerp deg, Märtha!
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Prinsesse Märthas utsagn om at vi har likelønn i Norge er imponerende kunnskapsløst, mener leder Bente G. H. Slaatten i Norsk Sykepleierforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Prinsesse Märthas utsagn om at vi har likelønn i Norge er imponerende kunnskapsløst. Medlemmer av kongefamilien blir lyttet til når de uttaler seg, og prinsessen kan ikke reise rundt og fortelle påpyntede eventyr om kritikkverdige norske samfunnsforhold, sier forbundsleder Bente G. H. Slaatten i Norsk Sykepleierforbund i en pressemelding.

Slaatten påpeker at enten prinsessen vil eller ei, blir hun av mange oppfattet som et forbilde og som en ambassadør for Norge.

- Blir du provosert av Märthas utsagn?

- Klart det er kraftig provoserende. Manglende likelønn er den største likestillingsutfordringen i Norge i dag. Det er et faktum at kvinnedominerte yrker er mindre verdsatt enn sammenlignbare mannsdominerte yrker. Ingeniører tjener i hvert fall 100 000 mer enn sykepleiere i gjennomsnitt, til tross for like lang utdanning, sier Slaatten til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Både i Norge og Sverige er kvinner så individualistiske og vi jobber og er likestilte og har samme lønn, sa prinsessen i et intervju med den svenske avisen Aftonbladet.

På spørsmål om hun er feminist, svarer Märtha:

- Feminist er et så belastet ord. I Norge, i alle fall.

- Märtha rosemaler et av de store likestillingshindrene i Norge, er Slaattens kommentar.

- Regjeringen prioriterer likestilling. Likelønnskommisjonen, som Anne Enger leder, ble dannet på grunnlag av erkjennelsen av at det er langt igjen til likelønn i dette landet. Men det er klart at det koster å få til. Det finnes mange motkrefter, derfor er det viktig at prinsesse Märtha, en tung aktør i samfunnsdebatten, har riktig kunnskap før hun uttaler seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Märtha er rett og slett ikke oppdatert?

- Det virker i hvert fall ikke sånn, sier Slaatten tørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva synest du om prinsesse Märthas utspill? Er menn og kvinner likestilte i Norge? Skriv din mening i kommentarfeltet under.

Märtha tar feil

All statistikk viser at det ikke er likelønn mellom kvinner og menn i Norge. Kvinner tjener 86,8 prosent av hva menn gjør.

Verst er likelønnsforskjellene for de med inntil fire års høyere utdanning. I denne gruppen er kvinners inntekt bare 80 prosent av menns.

Kvinner i lederstillinger tjener i snitt 30 prosent mindre enn mannlige ledere.

Redaktør i Ny Tid, Martine Aurdal, mener Märtha Louises uttalelser er et godt eksempel på hvorfor kongelige ikke bør uttale seg om politikk.

– Hun har jo rett og slett ikke peiling på hva hun snakker om, og bør sette seg bedre inn i statistikken før hun uttaler seg, sier Aurdal til NTB.

Aurdal mener prinsessen ikke er alene blant norske kvinner om å tro at man er så likestilte her i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre er det en veldig utbredt oppfatning, spesielt hos yngre jenter. De ser ikke de strukturelle forskjellene, og oppdager ikke ulikhetene før de selv kommer ut i arbeidslivet. Og det er en veldig farlig oppfatning, for den forsterker ulikhetene og gjør at vi tror vi kan slutte å kjempe, sier Aurdal. Hun var tidligere med og startet det feministiske tidsskriftet Fett.

«Ingen kommentar»

Det offisielle Likestillings-Norge tør imidlertid ikke å kritiserer prinsessen for de feilaktige uttalelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min eneste kommentar er at jeg ikke har noen kommentar, sier leder for Likestillingskommisjonen, Anne Enger til NTB.

Hun strekker seg imidlertid til å bekrefte at lønnsforskjellen ligger på 15 prosent mellom kjønnene.

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås vil heller ikke ta i saken.

– Likelønn er en viktig sak, men vi er redde for at den vil bli borte i støyen, hvis det skal fokuseres på en konflikt mellom prinsessen og ombudet. Vi må være nøye med hva vi uttaler oss om, ellers mister vi gjennomslagskraft, sier ombudets presserådgiver Ingrid Braate Prillard til NTB.

Les mer:

Prinsesse Märtha: - Norske kvinner har likelønn