Tror hiv smitter via dosetet

Tror hiv smitter via dosetet
Tror hiv smitter via dosetet

Mange tror de kan bli hiv-smittet på do eller ved kyssing, viser britisk undersøkelse. Kunnskapen er like dårlig i Norge, mener HivNorge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En BBC-undersøkelse viser at briter mangler grunnleggende kunnskap om smittefaren ved hiv smitter. Ifølge Evy-Aina Røe, generalsekretær i HivNorge, er gjelder det samme her, særlig blant unge nordmenn:

- Vi blir ofte spurt om hiv smitter ved å drikke av samme kaffekopp og sugerør og ved kyssing og ubeskyttet sex, sier Røe til NRK.

I den britiske undersøkelsen svarte litt under halvparten av de spurte at de tror hiv kan smitte via toalettsetet. Over halvparten tror at de kan bli smittet ved å kysse en med hiv.

Tenker ikke på risiko

I aldersgruppen 16 til 24 år svarte 90 prosent at de sjelden eller aldri tenker på risikoen for hiv, mens 10 prosent oppga at de ikke trodde de hadde noen risiko for å bli hiv-smittet.

- Det er veldig skremmende når vi vet at mange unge i Norge ikke bruker kondom. Verst tenkelige scenario er at vi får en boom av hiv-positive ungdommer, sier Evy-Aina Røe til NRK.

Paradoks

Hun mener det er et paradoks at mange unge tror hiv smitter på toalettet samtidig som man ikke bruker kondom for å beskytte seg.

- Det viser oss at det er manglende bevisstgjøring og kunnskap i forhold til risikosituasjoner, sier Røe.

HivNorge skal samarbeide med russen i 2008 for å opplyse om hiv og seksuell helse. Organisasjonen har også forsøkt å komme i kontakt med Kunnskapsdepartementet om et mulig samarbeid med dem for å få til en bedre seksualundervising i skolen, men har ikke fått svar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus