Kinesisk advokat bortført og torturert i Beijing

Kinesisk advokat bortført og torturert i Beijing
Kinesisk advokat bortført og torturert i Beijing

En kinesisk menneskerettighetsadvokat ble sist helg bortført og torturert av ukjente menn i Kinas hovedstad Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forfølger opposisjonelle
Kinesiske myndigheter har intensivert forfølgelsen av opposisjonelle under president Hu Jintao, mener menneskerettighetsgrupper. En kinesisk menneskerettsadvokat ble lørdag bortført og torturert av sivilkledde menn i Beijing. Her er Hu (til høyre) fotografert sammen med Timothy Shriver, leder for Special Olympics, idrettsleker for psykisk handikappede som for tiden arrangeres i Shanghai. (Foto: Reuters/Scanpix)

Overfallsmennene oppfordret ham til å forsvinne fra byen.

Bortføringen og mishandlingen skjedde lørdag, men ble først kjent denne uken.

Advokaten Li Heping er kjent for å ha forsvart miljøaktivister, fengslede advokatkolleger og kinesiske kirkeledere. Han har sågar vurdert å forsvare et medlem av Falun Gong-bevegelsen, som kinesiske ledere har forbudt og forfølger med alle midler.

Han ble fulgt etter da han forlot kontoret lørdag kveld, deretter overfalt og kastet inn i en bil uten registreringsnummer. Med en sekk over hodet ble han kjørt til en av forstedene, forteller Li. Deretter ble han holdt fanget i fire-fem timer og mishandlet med elektriske batonger som gir voldsomme støt.

Politiet?

Li kunne onsdag ikke si at det var politiet som hadde bortført ham, men bekreftet at han noen dager før kidnappingen var blitt oppsøkt av politiet og bedt om å forlate Beijing før kommunistpartiets 17. kongress, som begynner 15. oktober.

Han hadde avslått å forlate byen, og han fortalte onsdag at han er overvåket av politiet døgnet rundt.

– De burde ikke gjøre dette under den 17. partikongressen. Gjør de alt mulig for å skape problemer?

Elektriske sjokk

Lørdag ble han brakt inn i en bygning, ned i en kjeller og avkledd til undertøyet. 10-12 menn deltok i bortføringen og mishandlingen

– Som advokat fikk jeg anledning til selv å erfare elektrisk straff og tortur, sier Li i en uttalelse ifølge The New York Times.

– Jeg rullet rundt på gulvet, og de fortsatte å le og mishandle meg. Torturen varte i fire-fem timer.

Over midnatt natt til søndag fikk han igjen sekken over hodet og ble kjørt til et annet sted i utkanten av Beijing der han ble satt fri, og kidnapperne oppfordret ham igjen til å forlate byen sammen med familien sin. Han tok en drosje hjem.

Ansiktet var hovent og oppsvulmet, og han har fortsatt store vanskeligheter med hørselen. Leger har sagt han kan ha fått alvorlige hodeskader.

Da han kom tilbake til kontoret dagen etter, konstaterte han at advokatlisensen hans var forsvunnet og arkivmateriale om klienter slettet fra datamaskinen hans.

Kampanje

Bortføringen og mishandlingen av Li skjedde samtidig med at flere andre episoder ble rapportert. Lu Gengsong, en kjent internettskribent som har skrevet mye om lokal korrupsjon, ble arrestert i Hangzhou sør for Shanghai, anklaget for å «oppildne til undergraving av statsmakten».

Broren og sønnen til Ye Guozhu, som soner fire års fengsel for å ha søkt om tillatelse til å protestere mot tvangsutkastelser, ble også arrestert i Beijing sist helg.

Mange har håpet på at OL i Beijing neste år skal gi utvidede demokratiske rettigheter i Kina. Men de er snarere blitt strammet inn under president Hu Jintaos regime, melder flere menneskerettighetsgrupper. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus