Prinsesse-forlag klager Dagbladet inn for PFU

Prinsesse-forlag klager Dagbladet inn for PFU

Prinsesse-forlag klager Dagbladet inn for PFU
Prinsesse-forlag klager Dagbladet inn for PFU

Forlaget Bazar Tales klager Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) blant annet for å ha kalt prinsesse Märtha Louise en «tyv» og en «hykler». Omtalen strider mot pressens Vær Varsom-plakat, m

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klagen gjelder avisens håndtering av rettighetssaken som har involvert Bang-Hansen-familien, prinsessen og forlaget Bazar Tales.

NRK-veteranen Pål Bang-Hansen ble over Dagbladets førsteside lørdag sitert på at «Märtha er en tyv og hykler». Pål Bang-Hansen mener prinsessen har stjålet tre oversettelser fra hans far, Odd Bang-Hansen, i sin nye eventyrbok «Prinsesse Märtha Louises eventyrlige verden – Eventyr fra jordens hjerte».

Ifølge klageren er forlaget systematisk blitt nektet relevant tilsvar i tre oppslag som har skadet prinsessens omdømme og samtidig hengt ut forlaget.

Ingen kommentar

Redaktør Lars Helle i Dagbladet sier til NTB at avisen ennå ikke har mottatt klagen, og at han derfor ikke vil gi noen kommentar.

Likevel finner han grunn til å påpeke at forlagssjefen i Bazar allerede i oppslag lørdag har fått komme til orde, og i tirsdagens avis har en annen av sjefene i forlaget et leserinnlegg.

– Så de har altså både fått samtidig imøtegåelse og tilsvarsrett etter Vær Varsom-plakaten. Vi får bare ta saken opp til behandling når vi får klagen. Ut over det vil jeg ikke kommentere saken, sier Lars Helle til NTB.

Ikke tyv og hykler

«Forlagets skriftlige kommentar sendt Dagbladet lørdag, ville avslørt at Dagbladets sitat fra brevet til Bang-Hansen-familien, som de påsto var sendt at prinsesse Märtha Louise ved hennes personlige sekretær, faktisk var fra forlaget. Det betyr at Dagbladet hadde tilgang til brevet, og allerede før første oppslag visste at Märtha ikke var en tyv og en hykler», skriver forlaget.

Bazar hevder også at kommentaren avisen ikke trykket, også ville avslørt at det var forlaget som selv varslet familien Bang-Hansen om feilen forlaget hadde begått, en måned før utgivelsen.

«Til tross for forlagets kommentar lørdag fortsatte Dagbladet å lage oppslag hvor Prinsessen uimotsagt ble kalt en tyv», heter det i pressemeldingen fra forlaget.

Forlaget fikk angivelig heller ikke anledning til tilsvar i mandagens oppslag, der Bazar ble kritisert av aktører i forlagsbransjen for amatørmessig rettighetsarbeid. (©NTB)

Les mer:

- Märtha er en hykler

Personvernpolicy