Det beste landet

Mauritius blir holdt frem som det best styrte landet i Afrika sør for Sahara. Paradisøya er feriemål for en rekke nordmenn.

Det beste landet
Det beste landet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
PARADIS:
Foto: Flickr.com

Best
1. Mauritius
2. Seychellene
3. Botswana
4. Kapp Verde
5. Sør-Afrika
6. Gabon

Verst
43. Liberia
44. Guinea-Bissau
45. Sudan
46. Tsjad
47. DR Congo
48. Somalia

Kilde: Al-Jazeera/Ibrahim Index of African Governance. Studien rangerer 48 land etter sikkerhet, korrupsjon, hvor godt rettsstaten fungerer, korrupsjonsnivå, menneskerettighetssituasjonen og økonomisk utvikling.

Mauritius er det best styrte landet i Afrika sør for Sahara, melder Al-Jazeera.

Kåringen er gjort i en undersøkelse for Ibrahim Index of African Governance.
Den lille paradisøya Mauritius, som topper listen, er feriemål for en rekke nordmenn. En undersøkelse Star Tour gjennomførte blant 2000 nordmenn på internett blinket landet ut som norske kvinners favorittreisemål, melder nettstedet Alt om reiser.

- Botswana, Seychellene og Mauritius pleier alltid å gjøre det godt i slike undersøkelser, sier Afrika-ekspert Stein Sundstøl Eriksen.

- Det at statene fungerer bedre bidrar i seg selv til bedre økonomisk utvikling. Det er også slående at det ofte er et sammenfall mellom det å ha store mineralressurser og det å ha en lite effektiv og korrupt stat. Når staten har lett tilgang til inntekter blir den mindre avhengig av å utvikle et sterkt statsapparat med et effektivt system for skatteinnkreving. Mineralressurser innbyr også til korrupsjon og bestikkelser.

Statsløst
Somalia blir fremholdt som det verste landet, med manglende rettsstat og mange menneskerettighetsbrudd. Landet har vært uten en fungerende sentralregjering siden 1991.

- Somalia er litt interessant, fordi det avviker fra mønsteret jeg nevnte over. Landet har ingen store mineralressurser, og det har heller ikke mange etniske grupper. Når man har observert utviklingen der de siste 15-20 årene er det klart at det må komme mot bunnen av denne tabellen, siden samfunnet har vært nærmest statsløst i mange år nå, sier Eriksen.

Borgerkrig
Studien er gjort av statsvitere ved Harvard University, på oppdrag for en ikke-profittbasert organisasjon stiftet av den afrikansk mediemogulen Mo Ibrahim. De har tatt for seg perioden 2000 til 2005.

Land som Rwanda og Angola blir trukket frem som eksempler på land der det har blitt gjort stor fremgang etter de brutale borgerkrigene som har herjet landene.

- Rwanda har egentlig vært en sterk stat lenge, men hadde borgerkrigen i 1994. Etterpå vendte de tilbake til det som historisk sett hadde vært en bedre situasjon i Rwanda. Regimet som tok makten etter folkemordet var et militærregime, og den rwandiske hæren har vært ekstremt effektiv og disiplinert. De har skapt en sterk stat kort tid etter folkemordet, sier Eriksen.

Bekrefter bilde
- Angola hadde borgerkrig i mange år, og regjeringen og UNITA kontrollerte hver sin del av landet. I 2002 døde lederen for opprørsbevegelsen, og regjeringen fikk for første gang kontroll over hele territoriet. Når man måler endringer vil selvsagt land som har vært i krigssituasjoner måle større forbedringer etter at krigen tar slutt.

- Undersøkelsen bekrefter det bildet man har fra før og rangeringene som finnes fra organisasjoner som Verdensbanken og FNs utviklingsprogram.