- Hvor er munkene?

- Hvor er munkene?
- Hvor er munkene?
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det store spørsmålet etter at demonstrasjonene i Burma ble slått ned forrige uke står fremdeles ubesvart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Burma:

* 8. august 1988 førte uroligheter over politisk undertrykkelse og den økonomiske styringen av Burma til omfattende demonstrasjoner over hele landet mot landets myndighetene.

* Minst 3.000 personer ha blitt drept i de påfølgende opptøyene i 1988.

* Demonstrasjonene i år startet etter at juntaen varslet at prisen på bensin og diesel skulle dobles, og naturgassprisen femdobles 15. august i år.

* Landets munker som har ledet an i demonstrasjonene, men etter hvert har også titusener av sivile sluttet seg til demonstrasjonene.

* Offisielle meldingene tirsdag opplyser at 13 personer skal være drept, men uoffisielle kilder mener tallet er langt høyere.

* Burma har vært styrt av en militærjunta siden 1962.

* I 1990 ble det arrangert frie valg for første gang på 30 år. Partiet National League for Democracy (NLD) med Aung San Suu Kyi som frontfigur, vant en knusende seier. Valget ble imidlertid annullert av militærjuntaen.

* Aung San Suu Kyi har siden 1989 sittet periodevis i husarrest i flere år av gangen.

(Kilder: Wikipedia, Reuters, Den norske burmakomité) (©NTB)

- Vi vet ikke hvor mange som har blitt pågrepet. Minst 2500 mennesker har blitt arrestert i byen Rangoon de siste dagene. Mer enn et dusin klostre har blitt utsatt for razzia, og i noen av dem har alle munkene blitt arrestert, sier direktøren ved radiostasjonen Democratic Voice of Burma, Aye Cha Naing, til ABC Nyheter.

Vestlige diplomater og minst en regjeringskilde hevder overfor Times Online at et tidligere teknologisk institutt i Rangoon, landets største by, har blitt gjort om til konsentrasjonsleir for minst 1700 av dem som ble pågrepet forrige uke.

Les også: Krever OL-boikott

Truer
I Rangoon annonserte soldater onsdag at de var på jakt etter demonstranter. Militære kjøretøy patruljerte i gatene før daggry, og annonserte på høyttaler at «Vi har fotografier. Vi kommer til å foreta pågripelser!», melder AP.

- Etter hva vi forstår har militært politi i løpet av natten gått inn i folks hjem og pågrepet dem, sier den fungerende amerikanske ambassadøren i Burma, Shari Villarosa, til AP.

Personell fra ambassaden har ifølge Villarosa oppsøkt en del klostre i løpet av de siste dagene, og sett dem ligge øde. Andre klostre var barrikadert av militæret, og utenforstående ble nektet adgang.

- Tallet på munker i gatene er sterkt redusert.. Hvor har de blitt av? Hva skjedde med dem?, sier ambassadøren.

Løslatt
Onsdag skal militærjuntaen ha løslatt 80 av munkene som ble pågrepet forrige uke, melder NTB. En av de løslatte munkene bekrefter at fangene ble holdt ved et av regjeringens tidligere tekniske institutter nord i Rangoon. Han sier de ble utsatt for verbal, men ikke fysisk, mishandling under avhør, og at de fikk to måltider om dagen.

- Det har vært rykter om at noen av munkene vil bli overført til interneringsleire i andre deler av landet, men vi kan ikke bekrefte dette, sier direktør Naing i Democratic Voice of Burma til ABC Nyheter.

- Rangoon har vært svært rolig natt til onsdag, men man ser soldater overalt, og sikkerheten er svært streng. Demonstrantene har ingen mulighet til å ta til gatene.

- Massakre

Den burmesiske offiseren Htay Win har flyktet fra Burma til Thailand, og ønsker nå å søke asyl i Norge. Han har uttalt til en rekke medier at han flyktet etter å ha nektet å etterkomme ordre om å skyte buddhistmunker.

- Det kom ordre i hemmelige koder om å begynne å skyte munker. Men for en buddhist er dette en stor forbrytelse. Munkene er Buddhas sønner. Å skyte dem vil bety evig pine, sier Win til Times Online.

Offiseren sier han deserterte før skytingen begynte, og kan ikke bekrefte rapporter om massakre mot munkene.

Heller ikke direktør Naing i Democratic Voice of Burma kan bekrefte hvorvidt slike massakre har funnet sted.

- En kilde har informert oss om at det har blitt begått en massakre mot to hundre munker i et kloster, men vi har kun en kilde til denne opplysningen og vedkommende var ikke selv til stede da massakren skal ha skjedd, sier han til ABC Nyheter.

Tross den brede internasjonale oppmerksomheten undertrykkelsen av demonstrasjonene i Burma har fått er det fremdeles vanskelig å dokumentere hva som faktisk skjedde forrige uke. Burmesiske myndigheter har innrømmet at 13 mennesker har mistet livet, et tall de fleste observatører ser som en underdrivelse. Myndighetene har ikke opplyst hvor mange som har blitt pågrepet.