Fjernet sex-forbud mellom student og veileder

Fjernet sex-forbud mellom student og veileder
Fjernet sex-forbud mellom student og veileder
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er slutt på at studenter og veiledere ved universitetene må skrive under på at de ikke skal ha sex med hverandre. Jusprofessor Jon Bing er meget kritisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto/Copyright: Scanpix/Flickr
Jon Bing er kritisk.

I den gamle kontrakten for hovedfag måtte både student og veileder skrive under på at «dersom det oppstår et seksuelt forhold mellom veileder og student, skal det formelle veiledningsforholdet opphøre».

- Forkastelig

I den nye masterkontrakten, som inneholder en stor del av punktene fra den gamle hovedfagskontrakten, har sexforbudet falt bort, skriver Studvest.

Jusprofessor Jon Bing slår fast at romantiske forhold mellom en vitenskapelig ansatt og en student er forkastelig.

- Vi som har vitenskapelige maktposisjoner må ha erfaring og selvinnsikt nok til å legge bånd på følelsene hvis disse skulle settes i sving. Slike forhold er ytterst besværlige. Det er åpenbart at det er forkastelig, sier Bing.

Habilitet

Han får ikke støtte av viserektor Berit Rokne Hanestad ved Universitet i Bergen (UiB) som mener at slike forhold kan være av det gode dersom de er gjensidige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at eventuelle habilitetsproblemer må tas hånd om dersom hete følelser oppstår og et forhold utvikler seg.

- Den vitenskapelig ansatte kan selvsagt ikke være veileder eller sensor for den studenten han eller hun har et forhold til. Det er viktig med ryddighet i slike situasjoner, sier Rokne Hanestad.

Ingen meldeplikt

Likevel opererer ikke ledelsen ved UiB med meldeplikt for vitenskapelige ansatte som innleder forhold til studenter.

- Vi oppfordrer de vitenskapelig ansatte som er i slike situasjoner til å kontakte sine fagmiljøer i tillegg til lokal ledelse, men vi kan ikke kreve at de skal informere universitetsledelsen sentralt, sier viserektoren.

Bing mener at det ikke holder:

- Det er mulig jeg er konservativ, men jeg vil si at dette også gjelder der det ikke er fast følge, men mer flyktige intime forbindelser. Et romantisk forhold er ikke nødvendigvis berøring og gester, men også følelsesmessig engasjement, sier jusprofessoren. (©NTB)