Krever OL-boikott

Krever OL-boikott
Krever OL-boikott
Artikkelen fortsetter under annonsen

Film fra Sør-regissør Milena Kaneva oppfordrer til boikott av OL i Kina på grunn av landets Burma-støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forsidefoto:
Scanpix

I fem år dokumenterte Milena Kaneva overgrep mot karenfolket i forbindelse med bygging av en gassrørledning i Burma. Hun støtter fredsprisvinner Desmond Tutus oppfordring om å boikotte neste års OL i Bejing om ikke Kina kommer på banen og setter press mot det burmesiske militærregimet etter massedemonstrasjonene de siste ukene. Kina regnes som regimets viktigste støttespiller.

- Denne striden vil i fortsettelsen ikke utspille seg på gaten, men på det diplomatiske nivået. Jeg håper det vil bli satt et sterkt internasjonalt press mot Kina, og at de ikke vil være i stand til å avholde de olympiske leker så lenge de støtter regimet i Burma, sier Kaneva til ABC Nyheter.

- Olympiaden er svært viktig for Kina, og de har forsøkt å profilere seg på en økt interesse for menneskerettigheter. Nå viser det seg at denne interessen er helt falsk, sier Kaneva.

Teknologi
Regissøren har fulgt massearrestasjonene av munker i Burma etter demonstrasjonene forrige uke med stor uro.

- Ingen kan egentlig vite hva som foregår i Burma nå om dagen. Men takket være teknologien er vi i stand til å få vite om noen av overgrepene, og til å kommunisere med demonstrantene. Denne internasjonale solidariteten er svært viktig for folk i Burma, sier hun.

Kina har en nøkkelrolle i forhold til den videre utviklingen i Burma. Landet er en viktig diplomatisk beskytter og handelspartner for militærjuntaen. Tradisjonelt har Kina imidlertid foretrukket å ikke blande seg for mye inn i de indre forholdene hos sine handelspartnere.

Kina har i kjølvannet av demonstrasjonene likevel gjort visse forsiktige fremstøt. Søndag ba statsminister Wen Jiabao om at Burma skulle finne en fredelig løsning på situasjonen.

- Bruk OL
- Jeg er veldig for at man benytter det at Kina nå skal ha OL som et virkemiddel til å sette fokus på situasjonen i Burma, og den kinesiske støtten til landet, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) til ABC Nyheter.

Han har lenge engasjert seg i Burma-spørsmålet.

- Men jeg er blant de som ikke har så veldig mye tro på en boikott. Det har vært forsøkt tidligere, og forutsetter en veldig bred oppslutning. Jeg vil heller at man bruker OL som en anledning til å rette fokus mot Kinas forhold til Burma.

- Boikott urettferdig
- Jeg synes ikke det er noen en sammenheng mellom sport og politikk, og jeg synes en OL-boikott er urettferdig for Kina, sa leder for politikk- og presseavdelingen ved Den kinesiske ambassaden i Norge, Dong Fengming, til VG Nett tirsdag.

- Vi liker ikke å se noen land ustabilt og spesielt ikke våre naboland, så vi håper at myndighetene i landet kan gjenopprette stabiliteten der og på en fredfull måte få til en forsoning i landet, sier Dong til avisen.

- Overgrep
Milena Kanevas film «Total Denial» har fått fornyet aktualitet i forbindelse med massedemonstrasjonene mot militærregimet, og vil bli vist på Film fra Sør-festivalen i Oslo neste uke. Dokumentaren tar for seg samarbeidet mellom burmesiske myndigheter og de vestlige oljeselskapene Total og det tidligere Unocal. Sammen sto de for byggingen av en gassrørledning i Burma. Selskapene har i den forbindelse blitt anklaget for delaktighet i tvungen omplassering av mennesker. De har også blitt anklaget for bruk av tvangsarbeid, og for å ha samarbeidet med militæret om opprettelsen av militariserte soner der det foregikk overgrep mot lokalbefolkningen.

- Jeg har forsøkt å følge situasjonen til karenbefolkningen, som har blitt verre og verre. I løpet av det siste året har burmeserne gjennomført en enorm offensiv. Jeg har sett hvordan den burmesiske hæren systematisk brenner ned landsbyer, og soldatene beordres til å voldta kvinner, sier den bulgarske regissøren til ABC Nyheter.

Begge selskapene avviser anklagene. I 2005, like før selskapet ble kjøpt av Chevron, inngikk imidlertid Unocal forlik i en amerikansk rettssak knyttet til de påståtte overgrepene.