- Blackwater innblandet i 195 skyteepisoder

- Blackwater innblandet i 195 skyteepisoder
- Blackwater innblandet i 195 skyteepisoder
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater har vært involvert i 195 skyteepisoder siden starten av 2005, ifølge en kongressrapport. Urettferdig beskyldninger, mener selskapets grunnlegger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Grunnleggeren og sjefen for det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater måtte stille til en høring i Representantenes hus i Washington tirsdag.

Ifølge en kongressrapport konkluderer med at Blackwater har vært innblandet i 195 skyteepisoder i Irak.

Foto: REUTERS /Larry Downing /SCANPIX

Washington (NTB-Reuters): Det amerikanske utenriksdepartementet har kjøpt tjenester av Blackwater for nesten 6 milliarder kroner siden 2001. Nå granskes Blackwater etter en skyteepisode i Bagdad 16. september, der elleve sivile irakere ble drept.

Tirsdag måtte ledelsen i Blackwater og tjenestemenn i utenriksdepartementet svare for seg under en høring i Kongressen i Washington.

Grunnleggeren av sikkerhetsselskapet, Eric Price, mener hans ansatte handlet korrekt på en «vanskelig dag i en svært kompleks krigssone».

- Dømmer oss
- Det har vært en strøm av folk som dømmer oss ut fra gale opplysninger om hva som skjedde den dagen. Mange journalister har feilaktig gitt Blackwater skylden for at et varierende antall mennesker døde, sa Price under høringen.

- Kongressen burde ikke ta disse beskyldningene for god fisk før alle fakta ligger på bordet, fortsatte han.

Representantenes hus gransker om den økte bruken av private sikkerhetsselskaper i Irak undergraver USAs strategi i landet. Den irakiske regjeringen er svært kritisk til Blackwaters operasjoner i Irak, og mener skyteepisoden 16. september er en kriminell handling.

- Skyter først
Ifølge en rapport utarbeidet av demokraten Henry Waxman, har Blackwater vært involvert i 195 skyteepisoder siden begynnelsen av 2005. Rapporten avslører detaljer fra Blackwaters egne rapporter, der en rekke tilfeller av irakiske dødsfall beskrives.

Det kommer også fram at i de fleste tilfellene er det Blackwater-ansatte som skyter først.

Rapporten fra Waxman slakter utenriksdepartementets oversikt over hva Blackwater holder på med. Departementet er ofte mer interessert i å få selskapet til å betale erstatning til ofre og dysse ned hendelser, enn å etterforske hva som har skjedd, heter det i rapporten fra Waxman, som er en høylytt kritiker av Irak-krigen.

122 sparket
Ifølge rapporten fra Waxmans kontor har Blackwater sparket 122 av sine ansatte i Irak de siste tre årene etter en rekke overtredelser, deriblant 28 tilfeller der våpenbruk var inne i bildet og 25 tilfeller av alkohol- og narkotikamisbruk.

I desember 2006 ble en av livvaktene til Iraks visepresident drept av en Blackwater-ansatt som skal ha vært full. Mannen ble fløyet ut av landet, uten å bli tiltalt.

I en e-post til utenriksdepartementet skriver ambassaden i Bagdad at «irakerne forstår ikke hvordan en utlending kan drepe en iraker og reise hjem til sitt hjemland som fri mann».

FBI-gransking
Det føderale amerikanske politiet FBI skal sende et team til Irak for å granske hvilken rolle sikkerhetsselskapet Blackwater hadde i den omstridte skyteepisoden i midten av september.

FBI skal etter forespørsel fra det amerikanske utenriksdepartementet reise til Irak for å samle bevis til en mulig tiltale mot ansatte i Blackwater.

Stabssjef for den multinasjonale styrken i Irak, den amerikanske generalen Joseph Anderson, sa før helga at sikkerhetsselskapene i Irak har overreagert.

- Jeg kan med sikkerhet si at jeg har sett dem bruke strategier som jeg syntes var overdrevne, sa Anderson. (©NTB)