Fire deler alternativ fredspris

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets Right Livelihood-pris deles mellom et kanadisk landbrukerpar, en jurist fra Sri Lanka, en fredsforkjemper fra Kenya og et energiselskap fra Bangladesh.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det canadiske landbruksparet Percy og Louise Schmeiser har stilt seg i spissen for kampen for biologisk mangfold og bønders rettigheter, og er to av de fire som har fått den alternative fredprisen. Foto: Scanpix.Det canadiske landbruksparet Percy og Louise Schmeiser har stilt seg i spissen for kampen for biologisk mangfold og bønders rettigheter, og er to av de fire som har fått den alternative fredprisen. Foto: Scanpix.

Stockholm (NTB-TT): Den svenske Right Livelihood-prisen blir ofte omtalt som den alternative Nobelprisen, noe juryen ikke har noe imot. Prisen tildeles for miljøvernarbeid, kamp mot fattigdom og forsvar for menneskerettigheter.

Årets pris går til ekteparet Louise og Percy Schmeiser fra Saskatchewan i Canada, som har ført en årelang kamp mot det amerikanske bioteknologiselskapet Monsanto om spredning av genmodifisert raps. Ekteparet har stilt seg i spissen for kampen for biologisk mangfold og bønders rettigheter, sier juryen.

En annen av prismottakerne er selskapet Grameen Shakti, som har installert over 110.000 solfangere på landsbygda i Bangladesh. Grameen Shakti er et datterselskapet til Grameen Bank, som sammen med sin grunnlegger Muhammad Yunus fikk Nobels fredspris i fjor.

Juristen Christopher Weeramantry fra Sri Lanka hedres for sitt «livslange banebrytende arbeid for å styrke folkeretten i teori og praksis», mens Dekha Ibrahim Abdi fra Kenya for sitt arbeid for fred, forsoning og konfliktløsning i flere konfliktområder.

Right Livelihood-prisen, som er på 2 millioner svenske kroner, deles ut ved en seremoni i den svenske Riksdagen 7. desember. (©NTB)