En av fem savner Berlinmuren

En av fem savner Berlinmuren
En av fem savner Berlinmuren

En av fem østtyskere lengter tilbake til Berlinmurens dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder nyhetsbyrået AFP, som siterer en tysk spørreundersøkelse publisert i forbindelse med syttenårsjubileet for gjenforeningen av Tyskland.

Nitten prosent av de som tok del i undersøkelsen svarte at landet klarte seg bedre mens det var delt, mens 75 prosent svarte at de var glade for at muren som engang delte øst og vest nå er revet.

Overraskende nok svarte hele 21 prosent av de tidligere østtyskerne at de hadde et nostalgisk forhold til betongen, piggtrådgjerdene og de bevæpnede vaktene som i 28 år delte landet.

Undersøkelsen, gjort av det uavhengige markedsanalyseselskapet Emnid, viste at nesten en tredjedel av de spurte østtyskerne har følt seg som andrerangs borgere etter sammenslåingen 3. oktober 1990.

73 prosent av vesttyskerne svarte at de ikke så på østtyskerne som underordnet.

Berlinmuren

Den 45,1 kilometer lange Berlinmuren som delte Øst- og Vest-Berlin ble begynt bygget sommeren 1961 på ordre fra øst-tyske myndigheter.

Formålet var å forhindre det stigende strømmen av østtyske flyktninger som søkte mot vest. Etter en fredelige og demokratisk revolusjon i løpet av fem uker høsten 1989, ble muren åpnet og senere revet. 11 måneder senere ble de to tyske statene samlet.

Likevel er det fortsatt store forskjeller mellom øst og vest. I øst er den vanlige inntekten 25 prosent lavere enn hos befolkningen i vest. I tillegg er arbeidsledigheten langt høyere.

Personvernpolicy