Schiøtz: – Det frekkeste jeg har sett

Schiøtz: – Det frekkeste jeg har sett
Schiøtz: – Det frekkeste jeg har sett

Prinsesse Märthas advokat, Cato Schiøtz, sa i tingretten at boken «Märthas engler» er noe av det frekkeste han har sett når det gjelder markedsføring som snylter på andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:Scanpix
Prinsesse Märtha Louise og hennes advokat Cato Schiøtz i pressens søkelys i Nordre Vestfold tingrett i Horten tirsdag. Retten skal avgjøre om boken «Märthas engler» skal stanses for salg. Det er første gang at en kongelig møter i en norsk rettssak.

– Vi vil ikke stanse denne bokens innhold, men vi vil stanse markedsføringen av den. Boken handler overhodet ikke om Märtha, likevel heter den «Märthas engler» og har et stort bilde av prinsessen på forsiden. Dette er kynisk markedsføring og har ingenting med ytringsfriheten å gjøre, sa prinsessens advokat i Nordre Vestfold tingrett tirsdag.

Schiøtz la ned påstand om at utgivelsen av boken blir stanset til det foreligger en rettskraftig dom.

Historisk

Det ble skrevet historie da prinsesse Märtha Louise møtte i retten tirsdag. Det er første gang noen av de kongelige er i rettssak. Prinsessen fulgte oppmerksomt med der hun satt på høyre side av sin advokat i rettslokalet. Nå og da kastet hun et blikk bort på motsatt side av salen hvor motparten, Publicom forlag, satt sammen med sin advokat Tor Erling Staff.

Nordre Vestfold tingrett skal ta stilling til om den midlertidige stansen av forlaget Publicoms bok, «Märthas engler» skal stå ved lag. Forlaget reagerte kraftig på tingrettens kjennelse fredag om å stanse boken og krevde et snarlig rettsmøte.

Dersom partene ikke blir enige og prinsessen ønsker en endelig stans av boken, må hun gå til en alminnelig rettssak med hovedforhandling og dom som kan ankes helt opp til Høyesterett.

Særbehandling

Prinsessens advokat sa at Märtha ikke forlanger noen særbehandling fordi hun er medlem av kongefamilien:

– Hun ber bare om å bli behandlet slik alle næringsdrivende har krav på å bli behandlet, nemlig at man ikke blir utnyttet kommersielt for det navn og den goodwill man har opparbeidet seg som næringsdrivende, sa Schiøtz.

Den kjente advokaten gikk nøye gjennom både juridisk teori og praksis på området og konkluderte med at det ikke fins noe juridisk belegg for den markedsføringen som Publicom har gjort av boken sin. Boken er en oversettelse av den britiske forfatteren Emma Heathcote-James' bok «Seeing Angels» som første gang kom ut for fem år siden.

– Å stanse denne boken har ingen negative konsekvenser for forlagsbransjen. Det er et viktig poeng for retten å merke seg, sa Schiøtz i sitt innledningsforedrag. (©NTB)

Personvernpolicy