Historisk møte

Historisk møte
Historisk møte

Sør-Koreas president, Roh Moo-hyun, krysset tirsdag den strengt bevoktede grensen til Nord-Korea til fots på vei til et historisk møte med Nord-Koreas leder Kim Jong-il.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix/Reuters
Sør-Koreas president, Roh Moo-hyun og Nord-Koreas leder Kim Jong-il.

Det er andre gang siden Korea-krigen det finner sted et toppmøte mellom lederne i de to landene.

- Jeg krysser nå denne forbudte linjen som en president, sa Roh til sørkoreansk TV.

På den gule grenselinjen var det skrevet «fred» og «fremgang».

Barrieren brutt

- Jeg håper at mange andre vil gjøre det samme som meg. Denne separasjonslinjen vil endelig bli slettet og barrieren vil bli brutt ned, sa presidenten før bilkortesjen fortsatte nordover mot Pyongyang.

Et par-tre timer senere ble Roh og hans følge tatt imot i hovedstaden av Kim Jong-il med jublende nordkoreanere som tilskuere i sentrum av byen. Møtet mellom de to lederne ble sendt direkte på sørkoreansk TV.

Det forrige - og første - toppmøtet mellom nord og sør i 2000 førte til at daværende president i Sør-Korea fikk Nobels fredspris for sin såkalte «solskinnspolitikk» overfor naboen i nord.

I krig

Toppmøtet mellom Roh og Kim Jong-il varer i tre dager. Det eneste andre toppmøtet mellom de to landene fant sted i 2000. President Roh Moo-hyun sa før avreise at samtaler om en endelig fredsavtale mellom de to landene står øverst på agendaen, melder BBC.

Roh har bare fem måneder igjen av sin presidentperiode.

De to landene er teknisk sett fortsatt i krig, ettersom de aldri har inngått en fredsavtale etter krigen mellom 1950 og 1953.

Milliardbistand?

Det er ikke ventet at Nord-Koreas omstridte atomprogram vil dominere samtalene de neste tre dagene.

Ifølge flere observatører kan Sør-Korea komme til å love regimet i nord mange milliarder dollar i bistand.

Meningsmålinger viser at sørkoreanerne er positive til toppmøtet og en fremtidig forening mellom de to landene, men de mener at det eventuelt må skje gradvis. Mange frykter at en samling vil knekke den sørkoreanske økonomien. (©NTB)

Les også

- Raser mot diktator-møte

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus