Darkthrone: «F.O.A.D.» (Peaceville/Tuba)

Retro black metal

Darkthrone, en av de virkelig toneangivende konstellasjonene i den norske black metal bølgen, fortsetter sin hyllest til inspirasjonskildene fra 80-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Darkthrone fra Follo debuterte i 1991 med albumet «Soulside Journey» var det death metal som sto på agendaen. Under innspillingen av oppfølgeren fant gutta ut at det var på tide å sette sitt eget preg på materialet. Resultatet ble «A Blaze In The Northern Sky», i dag regnet som den største klassikeren innenfor den opprinnelige black metal-malen. De som snakker om ekte black metal, snakker om denne skiva og de påfølgende «Under A Funeral Moon» og «Transylvanian Hunger».

Etter disse utgivelsene slet bandet noe med å holde publikum, som de for så vidt gir totalt faen i, interesserte. Det ble et slags poeng i seg selv å låte mest mulig nekro, og bandet har konsekvent nektet å opptre live. På de siste par utgivelsene, og særlig den foregående «The Cult Is Alive», har Fenriz (Gylve Nagell) og Nocturno Culto (Ted Skjellum) skrevet materiale som mer kan karakteriseres som en form for black`n`roll, der inspirasjon fra tidlige ekstremmetalband som Venom, Celtic Frost og Bathory blandes med punk. I tillegg til en viss oppgradering av lyden er dette materiale som sparker bra i fra seg.

Denne trenden fortsetter de på en svært vellykket måte også på «F.O.A.D.». Tittelen er en forkortelse som blant annet ble mye brukt i metallbibelen Kerrang! tidlig på 80-tallet, og står for noe så enkelt som «Fuck Off And Die». Og det er nesten slik at jeg kjenner lukten fra de gamle Kerrang! bladene mine når «F.O.A.D.» dundrer ut av høyttalerne.

Jeg synes gutta har klart å komme opp med et knippe frekke låter denne gangen, og selv om ordet produksjon fortsatt blir litt pompøst å bruke i en Darkthrone anmeldelse, er det rimelig bra trøkk her. Materialet er jevnt, men «Canadian Metal», «Splitkein Fever» (fantastisk tittel!), «Pervertor Of The 7 Gates» og tittelkuttet holder et litt høyere nivå enn resten. Fenriz har skrevet kommentarer til alle låtene, hvor inspirasjonskildene blir røpet. Ikke overraskende snakker vi nevnte Venom og Celtic Frost, men også Black Sabbath, Motörhead, punkbandet Poison Idea og Darkthrone selv blir nevnt. Og det er viktig, for det er ingen tvil om at bandets egen identitet i høy grad er med å prege materialet.

Darkthrone kommer aldri til å appellere til de store massene, men med «F.O.A.D.» har de faktisk mulighet til å nå utenfor den snevreste kretsen av black metal fans. Har du sans for ekstrem heavy metal av tidlig 80-talls merke, og ikke er så veldig opptatt av Hi-Fi, er det mulig du vil bli overrasket av denne platen. Det er egentlig bare å si F.O.A.B! Fuck Off And Buy!

Karakter: 7 av 10

Personvernpolicy