Putin vil bli statsminister

Putin vil bli statsminister
Putin vil bli statsminister
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin sier han vil stille til valg for å komme inn i nasjonalforsamlingen, og han utelukker ikke å bli statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske presidenten talte mandag på en kongress for det Kreml-vennlige partiet Det forente Russland, og han sier det er «realistisk» at han kan komme til å lede landets fremtidige regjering.

- Men først må minst to krav være oppfylt. Først må partiet vinne valget. Dernest må en hederlig, kompetent og moden person, som jeg vil samarbeide med, bli valgt som ny president, sa Putin ifølge nyhetsbyrået Interfax.

- Kompetent

Putin sa også at han vil toppe sitt partis liste ved valget i desember, noe som sikrer ham plass i Statsdumaen, som er annetkammeret i den russiske nasjonalforsamlingen.

Putins embetsperiode går ut neste år, og landets grunnlov utelukker en tredje periode som president.

Kunngjøringen er den første klare antydningen om hva Putin har planer om når han må gi seg som president. At han vil forsøke å bli statsminister har det imidlertid versert rykter om lenge.

Det hvite hus i Washington sier at USA anser Putins planer for å være et nasjonalt anliggende. En talskvinne for Det hvite hus sier imidlertid at hun håper at valgene vil bli gjennomført på en fri og rettferdig måte.

Som statsminister kan Putin fortsette å være den dominerende skikkelsen i russisk politikk. Det innebærer også at den som overtar som president må regne med å få en betydelig mer tilbaketrukket rolle.

Støtteparti

Putin har tidligere brukt Det forente Russland som et støtteparti. Men han har hittil aldri figurert på partiets valglister eller vært offisiell kandidat for partiet.

Det forente Russland har klart flertall i Statsdumaen, og ligger an til å vinne valget i desember med klar margin. Ifølge en meningsmåling vil partiet få minst 50 prosent av stemmene, mens kommunistene ifølge meningsmålingen vil få mellom 20 og 30 prosent oppslutning. (©NTB)