Nobelspekulasjoner: Al Gore og FNs klimapanel

Nobelspekulasjoner: Al Gore og FNs klimapanel
Nobelspekulasjoner: Al Gore og FNs klimapanel
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelkomiteens munn er lukket med sju segl. Men spekulasjoner går høyt om kandidater på klima- og miljøområdet. USAs tidligere visepresident Al Gore er et hett navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er ikke ferdige ennå, sier Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad til NTB når vi ber ham fortelle hvem som får årets fredspris.

- Men er beslutningen tatt?

- Nobelkomiteen tar ingen beslutning før vi må, svarer han muntert.

Komiteen offentliggjør vinneren av Nobels fredspris for 2007 fredag 12. oktober.

- Al Gore

- Mine hovedfavoritter er Al Gore og inuittaktivisten Sheila Watt-Cloutier, sier Stein Tønnesson, direktør ved Institutt for Fredsforskning, PRIO.

- Jeg tror det blir fristende for komiteen i år.

Han peker på at en slik utdeling vil skje samtidig med FNs store klimakonferanse på Bali i desember, og at den vil rette oppmerksomheten mot USAs rolle og Nord-Amerika, samt smeltingen av isen i Arktis som også rammer inuittene.

Gore bidro sterkt til å sette klimaforandringene på dagsordenen i USA med filmen «En ubehagelig sannhet» som vant Oscar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2004-pris ikke avgjørende

Tønnesson påpeker at Nobelkomiteen delte ut en klar miljøpris så sent som i 2004, da kenyanske Wangari Maathai fikk prisen for sitt skogplantingsprosjekt, men tror ikke det er avgjørende.

- Al Gore og Sheila Watt-Cloutier var en veldig god idé fra Børge Brende (H) og Heidi Sørensen (SV). Og Al Gore vil, hvis han får prisen, være en veldig stor ressurs for komiteen i framtiden, sier han.

En politisk observatør som ikke vil navngis, sier til NTB at en utdeling av prisen til Al Gore også kan ses som en kritikk av president George W. Bush. Men han understreker at han ikke vet noe om årets drøftinger.

- FNs klimapanel

En annen kandidat på miljø- og klimaområdet er FNs klimapanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) og dets leder Rajendra Pachauri. Panelet har satt de store endringene av verdens klima på den internasjonale dagsordenen med full styrke, med sine rapporter, men også ved sin evne til å få budskapet fram.

- Pachauri har fått mye heder og ære for arbeidet med rapporten, sier Pål Prestrud, direktør ved Cicero, Senter for klimaforskning.

- Det er selvsagt vill spekulasjon, men det skulle ikke forundre meg om komiteen legger stor vekt på dette i år, sier Prestrud, som understreker at klimapanelets rapporter fortsatt diskuteres.

Utvidet fredsbegrep

Seniorforsker Kjetil Skogrand ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og leder av Utenriksdepartementets utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet, sier at han tror en fredspris for miljø- eller klimainnsats vil være riktig og innenfor et utvidet fredsbegrep, men understreker at han ikke vet noe konkret.

Når det gjelder mer tradisjonelle konflikter, ser han ingen der en klar kandidat peker seg ut.

- De fleste konfliktene, som i Darfur, har ikke nådd et slikt stadium eller noe gjennombrudd.

Direktør Stein Tønnesson mener imidlertid fortsatt at Finlands tidligere president Martti Ahtisaari kan være en kandidat for meklingen i Aceh-konflikten i Indonesia. Den vietnamesiske buddhistmunken Thich Quang Do er en kandidat på menneskerettighetsområdet.

Stor interesse

Tildelingen av Nobels fredspris har stor internasjonal interesse, og mediepågangen upåklagelig.

- I dag har jeg snakket med en kinesisk journalist, og etter deg står Al Jazeera for tur, sier Geir Lundestad til NTB.

Komiteen velger i år blant 181 nominerte kandidater. (©NTB)