Raser mot diktator-møte

Raser mot diktator-møte
Raser mot diktator-møte

Folk i Sør-Korea er fly forbannet over at deres president skal møte den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-il.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PROTESTER:
Sørkoreanere demonstrerer mot toppmøtet. Foto: Scanpix.

Fra tirsdag til torsdag besøker den sørkoreanske presidenten Roh Moo-hyun nabolandet i nord. Der vil han møte den nordkoreanske lederen Kim Jong-il. Dette er kun andre gang siden Korea ble delt at statsledere fra de to landene møtes ansikt til ansikt. Nord og sør er teknisk sett fortsatt i krig, og det planlagte møtet har skapt store protester i Sør-Korea.

Frykter kollaps
- Mitt hovedmål er fred på den koreanske halvøya. Uten å få en fredsavtale bekreftet er det ingen måte vi kan skape enhet og utvikling for begge parter, har Roh uttalt, ifølge Reuters.

Sør-Korea har levd med militærtrusselen fra nord i flere tiår. Landets ledere frykter en eventuell kollaps i Kims regjering, og er bekymret for kostnadene ved en eventuell gjenforening.

Atomvåpen
Nord-Koreas økonomiske situasjon er elendig, og landet ble hardt rammet av oversvømmelser i sommer. FN-sanksjonene i kjølvannet av atomprøvesprengningen i 2006 har gjort landet avhengig av olje- og matutdelinger fra verdenssamfunnet.

Ifølge Reuters er det ventet at de to lederne vil snakke om bistand, men i liten grad ta opp de kjernefysiske ambisjonene og menneskerettighetsbruddene i nord.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus