Håper generalene vil lytte

Håper generalene vil lytte
Håper generalene vil lytte

Mange har et lite håp om at nå når FNs spesialutsending, Ibrahim Gambari, er i Burma, vil regimet slutte å angripe sine egne, demonstrerende innbyggere. Vil generalene lytte til FN-utsendingen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnede soldater
i gatene i Rangoon. Militærregimet skal ha så godt som kvalt de fredelige demonstrasjonene i Burmas største by. Andre steder i Burma deltok flere tusen i demonstrasjonene lørdag (Foto: Reuters/SCANPIX)

USA uttrykte lørdag kveld bekymring for at Gambari straks ble skysset videre til hovedstaden Naypyidaw før han rakk å ta situasjonen i landets største by, Rangoon, nærmere i øyesyn. Myndighetene ønsker trolig at han skal ha minst mulig kontakt med protestaksjonene der og andre steder i landet. En talsmann for Det hvite hus oppfordret militærjuntaen til å la Gambari få møte og snakke med alle han ønsket under sitt opphold i Burma.

Burmeserne har nå demonstrert i to uker. I tre dager er de blitt angrepet av politi og soldater med køller og gevær. De blodige aksjonene har så godt som kvalt de prodemokratiske demonstrasjonene i Rangoon. Før soldatene gikk til angrep, skal det ha vært mellom 70.000 og 100.000 mennesker i gatene, mens det nå blir meldt om noen hundre.

Ifølge øyenvitner samlet om lag 1.000 demonstranter seg i Rangoon lørdag for å fortsette protestdemonstrasjonene mot militærregimet i det fattige, sørøstasiatiske landet.

Munkene borte

I andre deler av landet samler fortsatt mange tusen seg til aksjoner, ifølge opposisjonsradioen Democratic Voice of Burma, som sender fra Oslo.

– Det har vært demonstrasjoner i sju byer over hele landet i dag, sa redaksjonssjef Khin Maung Win til NTB lørdag ettermiddag.

Flere av munkene som har stått i første rekke de siste dagene, er blitt forvist til sine klostre. En rekke munker er også tvunget til å forlate Rangoon og dra hjem til byene de kommer fra, opplyser Maung Win. Bildene som fant veien ut av Burma lørdag viste unge, sinte menn som utfordret rekkene av væpnede soldater.

Men i en liten by midt i landet samlet rundt 1.000 munker seg og ledet an en fredelig demonstrasjon lørdag. Flere tusen burmesere deltok i demonstrasjonen, ifølge Maung Win.

Voldelig

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble minst 100 personer angrepet lørdag.

– De banker opp folk så grusomt. Jeg skjønner ikke hvordan disse folkene holder ut. Jeg så at politiet pågrep minst fem personer på gata, sier et øyenvitne til AFP.

Også lørdag ble det skutt mot demonstrantene, men ingen skal ha blitt drept. Kommentatorer mener at det at demonstrasjonene fortsetter er et slag i fjeset på militærregimet, som allerede har erklært på statlig fjernsyn at de har gjenopprettet ro og orden i landet.

Fortsatt har eksilradioen ikke fått noen nyheter om opposisjonslederen Aung San Suu Kyi.

– Eneste håp

FN-utsending Gambari ga ingen uttalelser da han landet i Burma lørdag. Før han tok av fra Singapore sa han imidlertid at han skal overlevere et budskap fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon til juntalederne. Budskapet er i stor grad utformet av medlemmene av Sikkerhetsrådet.

Håpet er at han skal klare å overtale militærjuntaen som styrer landet til å gå i dialog med opposisjonen heller enn å gå løs på dem med køller og gevær.

– Han er vårt beste håp. Han har tillit på begge sider, sa Singapores utenriksminister, George Yeo.

– Hvis han mislykkes kan situasjonen bli ganske forferdelig, fortsatte han.

Lokk på informasjon

Internettforbindelsen ble en kort stund gjenopprettet lørdag etter at den lå nede fredag. Heller ikke utenlandske mobilnettverk fungerer lenger i Burma, ifølge BBCs reporter inne i landet, som opererer uten å oppgi sitt navn, fordi han frykter for sin egen sikkerhet.

Bilder og filmer tatt av burmesere som deltar i de prodemokratiske demonstrasjonene i landet, har vært helt avgjørende for de internasjonale medienes dekning av demonstrasjonene og juntaens bruk av vold mot dem.

Ifølge Burmas statlige medier er ti personer blitt drept de siste dagene. Mange observatører tror imidlertid tallet er langt høyere. (©NTB)

Noen hundre demonstranter holder ut mot soldatene i Burmas største by Rangoon. Andre steder i landet var det flere tusen som var samlet lørdag (Foto: Reuters/SCANPIX)Noen hundre demonstranter holder ut mot soldatene i Burmas største by Rangoon. Andre steder i landet var det flere tusen som var samlet lørdag (Foto: Reuters/SCANPIX)

Personvernpolicy