Boka om Märthas engler stanses

Boka om Märthas engler stanses
Boka om Märthas engler stanses

Nordre Vestfold tingrett stanser salget av boka «Märthas engler» etter krav fra prinsesse Märtha Louise.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prinsessens advokat Cato Schiøtz sier til NTB at han har sendt begjæring om midlertidig forføyning til Nordre Vestfold tingrett om å få boka stanset. Schiøtz henviser til åndsverklovens paragraf 45c, reglene om det ulovfestede personvern og markedsføringslovens paragraf 1.

– Jeg har fått dommerens muntlige løfte om at begjæringen er tatt til følge, sier Schiøtz.

Prinsesse Märtha Louise har bedt om at salg av boka forbys, og at den heller ikke kan utleveres på annen måte. Hun krever også at de eksemplarene som eventuelt er kommet i handelen, trekkes tilbake.

Oversatt bok

Det er Publicom Forlag i Horten som gir ut boka, som handler om kommunikasjon med engler. Boken er en oversatt utgave av en britisk bok, «Seeing Angels», som først kom ut for fem år siden.

Bildet av prinsessen pryder forsiden av den norske utgaven, men bortsett fra et langt forord, handler ikke boka om prinsessen i det hele tatt, og hun har ikke gitt tillatelse til bruk av bilde.

Forfatteren av boka, Emma Heathcote-James sier til Dagbladet at hun verken var klar over at boka skulle utgis i Norge, eller hvem prinsesse Märtha Louise er. Ifølge avisen kommer boka i handelen om noen uker.

Flere reaksjoner

Leder Geir Berdahl i Forleggerforeningen sier det er høyst problematisk at det ikke er innhentet samtykke til å bruke bildet.

– Hadde det vært en uautorisert biografi, hadde det vært greit. Men når det ikke er noe om Märtha i boka, annet enn i forordet, tror jeg dette er veldig tvilsomt. Det burde vært innhentet samtykke, sier Berdahl til Dagbladet.

Også generalsekretær Per Edgar Kokkvold reagerer på at prinsessen utnyttes i kommersiell øyemed.

– Jeg har sagt at prinsessen må tåle den motbøren som møtte henne da engleskolen ble kjent, men dette er noe annet, sier Kokkvold til avisen.

Også Slottet reagerer på utgivelsen.

– Det er generelt ikke lov til å bruke kongefamiliens medlemmer i forbindelse med markedsføring, sier informasjonsrådgiver Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottet til NTB.

Ut over det har han ingen kommentar til saken.

Forlagssjef Torgeir Lorentzen i Publicom mener forlaget har sitt på det tørre, og sier de har spesiell tillatelse til å endre tittelen og skrive inn nytt forord og etterord tilpasset det norske markedet. Han mener boka, selv om den er fem år gammel, er i Märthas ånd.

– Vi mener det ikke er nødvendig å hente inn tillatelse, fordi dette er en offentlig debatt, sier Lorentzen til Dagbladet. (©NTB)

Les mer:

Märtha utnyttes kommersielt i englebok

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus