Refseth fra forlag til film

Refseth fra forlag til film
Refseth fra forlag til film

Hun har så langt foretrukket tekst mellom to permer. Om ikke lenge må den nytilsatte filmdirektøren Nina Refseth også finne tid til å studere lyd og bilde på lerretet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny filmdirektør
Nina Refseth er ansatt som ny filmdirektør og hun vil få ansvar for omlag 100 ansatte. Nina Refseth kommer fra stillingen som forlagsdirektør og daglig leder i Stiftinga Det Norske Samlaget, hvor hun har vært ansatt siden 2004. Her blir hun gratulert av kulturminister Trond Giske. Foto: Morten Holm / SCANPIX

(Foto: Morten Holm/Scanpix)(Foto: Morten Holm/Scanpix)

Refseth kommer fra forlagsbransjen og har ingen bakgrunn fra filmmiljøet. Nå får hun ansvar for 100 ansatte, et driftsbudsjett på 100 millioner og over 300 millioner i tilskuddsmidler i virksomheten som er grunnlagt på bakgrunn av sammenslåingen mellom Norsk Filminstitutt, Norsk Filmfond og Norsk Filmutvikling.

– Jeg ser dette som en særdeles spennende utfordring, og jeg tror ikke det betyr noe at jeg er uten filmbakgrunn. Planen er at jeg skal få kompetente bransjefolk rundt meg, sier Refseth som siden 2004 har vært forlagsdirektør og daglig leder i Det Norske Samlaget.

– Uproblematisk

Kulturminister Trond Giske (Ap) mener det er uproblematisk at Refseth ikke har bransjebakgrunn i filmmiljøet.

– Jeg er komfortabel med at vi ansetter en uten filmbakgrunn. Det viktigste for meg er at hun har kulturbakgrunn og utpregede lederegenskaper, sier kulturministeren.

Kristenn Einarsson, leder for interimsstyret, sier at det var et samlet styre som gikk inn for Refseth.

– Vi ville ha en person som vi vet kan bygge på fellesarbeidet innen bransjen, og en som forstår relasjonene mellom det offentlige og kulturbransjen, sier Einarsson.

Bransjens beste

Interimsstyret skal fram til den nye organisasjonen kommer i drift 1. april neste år, hente inn bransjens beste folk på områdene utvikling, produksjon, distribusjon, lansering og filmkultur. Den nye institusjonen skal, som det heter i filmmeldingen, «arbeide aktivt for å fremme filmkulturen og den norske filmarven til et bredt publikum».

Nina Refseth tiltrer sin stilling 2. januar neste år og rapporterer direkte til et styre oppnevnt av Kultur- og kirkedepartementet. (©NTB)

Personvernpolicy