Jagland hardt ut mot Frps Geir A. Mo

Jagland hardt ut mot Frps Geir A. Mo
Jagland hardt ut mot Frps Geir A. Mo

Oslo (NTB-Svein Kristoffersen): Fremskrittspartiets generalsekretær Geir A. Mo forsøker å terrorisere Stortingets presidentskap til å holde seg unna partiets skattesak, mener stortingspresident Thorbj

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) avviser alle beskyldninger om at presidentskapet driver partipolitikk, eller på noen måte er ute etter Frp. Her svarer han på spørsmål fra presse i forbindelse med at Stortingets presidentskap fredag enstemmig ba Fremskrittspartiet om å legge fram alle dokumenter i skattesaken for presidentskapet. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Stortingets presidentskap ba på sitt møte fredag morgen enstemmig Fremskrittspartiet om å legge fram alle dokumenter i skattesaken for presidentskapet.

Fremskrittspartiets medlem i presidentskapet, Carl I. Hagen, var ikke med på møtet fredag morgen. Presidentskapet diskuterte ikke kutt i pengestøtten til Frp.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) avviser alle beskyldninger om at presidentskapet driver partipolitikk, eller på noen måte er ute etter Frp.

Kritiserer Mo

Jagland kritiserer Frp for at partiet overlater saksbehandlingen til generalsekretær Geir A. Mo og ikke lar ledelsen i stortingsgruppa ta seg av saken.

- Beskyldningene om at presidentskapet driver partipolitikk, er et forsøk på å styre presidentskapet vekk fra ansvaret det har for å se til at offentlige midler blir brukt til det de skal. Det er en uholdbar situasjon når en partisekretær forsøker å styre de folkevalgte. Å forsøke å terrorisere folkevalgte til ikke å gjøre jobben sin, hører ikke hjemme i et demokrati, sier Jagland.

- Visste om møtet

Visepresident Carl I. Hagen var ikke med på møtet. Han har sagt at han ikke har fått innkalling. Dette er ifølge Jagland ikke sant.

- På vårt siste møte før ferien ble vi enige om å avholde møte i dag. På anmodning fra Hagen utsatte vi til og med møtet fra torsdag til fredag. At han ikke møter opp er hans problem, ikke vårt, sier Jagland.

Hagen har også sagt at Norge kan sammenlignes med en bananrepublikk dersom dokumentene blir offentliggjort. Dette mener Jagland er tøv.

- Vi ville vært en bananrepublikk dersom vi ikke kontrollerer at offentlige midler blir brukt på en riktig måte, sier han.

Ansvar for å undersøke

Jagland sier at presidentskapet har et ansvar for å undersøke hvordan offentlig bevilgede midler blir brukt. Han viser til at Riksrevisjonen kan undersøke hvordan statens penger blir brukt til det de skal, men at dette ikke omfatter stortingsgruppenes pengebruk.

- Derfor har presidentskapet et ansvar for å gjøre dette. Vi hadde ikke gjort jobben vår om vi hadde unnlatt å reagere. Derfor skriver vi brev til Frps stortingsgruppe og ber om å få dokumentene i saken når Oslo ligningskontor har behandlet partiets tilsvar. Også Frp burde være interessert i at det blir kastet lys over saken. Jeg skjønner ikke hvorfor Frp ikke kan legge alt på bordet når partiet mener det ikke har noe å skjule, sier han.

Stortingspresidenten vil ikke si hvilke virkemidler presidentskapet har til rådighet dersom Frp fortsatt nekter å la presidentskapet få innsyn i dokumentene, men sier at noe vil bli gjort.

Oslo ligningskontor mener at Frps stortingsgruppe har unndratt 2,6 millioner kroner fra beskatning.

- Dette er mye penger. Bevilgningene til stortingsgruppene skal brukes til relevant arbeid, ikke betales ut til enkeltpersoner, understreker stortingspresidenten. (©NTB)

Personvernpolicy