Usunt å sove lenge

Usunt å sove lenge
Usunt å sove lenge

For mye søvn dobler risikoen for alvorlig hjertesykdom, viser omfattende studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er vidt kjent at underskudd av søvn ikke er bra for helsa. Men ny forskning viser at også det motsatte, for mye søvn, kan gå på helsa løs.

De som sover mer enn rundt åtte timer per natt har nemlig dobbelt så høy risiko for å utvikle dødelig hjertesykdom i forhold til de med normal søvnlengde. Dette ifølge en ny britisk undersøkelse, melder Forskning.no.

Forskere ved University of Warwick og University College i London har siden midten av 80-tallet kartlagt søvnmønsteret til mer enn 10.000 britiske statsansatte. Gjennom årenes løp har de sammenlignet søvnvanene med helsetilstand og dødelighet.

Etter å ha tatt hensyn til faktorer som kjønn, alder, fysisk aktivitet og røyking, slår forskerne fast at både for lite og for mye søvn kan være svært skadelig for helsa, skriver BBC News.

- Sju timer best

Søvnbehovet varierer veldig fra person til person:

- Søvn er litt som høyde og skostørrelse. Ingen er helt like. Men denne studien viser hvor viktig det er å ta hensyn til kroppens naturlige søvnbehov, sier søvnekspert Neil Stanley ved Norfolk and Norwich University.

Men for de fleste er det magiske tallet syv timer. Betydelig mer eller betydelig mindre søvn enn dette kan få alvorlige helsefølger.

De som reduserer søvnmengden til bare fem timer, dobler risikoen for å utvikle dødelig hjertesykdom sammenlignet med dem som unner seg syv timer.

Det er ifølge undersøkelsen også en klar sammenheng mellom for lite søvn og høyt blodtrykk, farlig overvekt og diabetes type 2.

Overdødlighet

Undersøkelsen viste at de som sov for lite hadde hele 1,7 ganger så høy overdødelighet som de med normal søvn. Men at overdødeligheten fordoblet seg blant de som sover sov for mye, kom som en overraskelse på forskerne. Og de er usikre på hvorfor syvsovernes helse er så dårlig:

- Men kanskje kan mye søvn knyttes opp mot lidelser som depresjoner, eller kanskje fysisk utmattelse som følge av for eksempel kreft, mener professor Francesco Cappuccio ved University of Warwick.

Studien viser uansett viktigheten av søvn, og forskerne er bekymret for stadig mer aktivitet på tider av døgnet som egentlig burde vært viet til å gi kroppen sin livsviktige søvn.

Personvernpolicy