– Hussein var innstilt på å gå i eksil

– Hussein var innstilt på å gå i eksil
– Hussein var innstilt på å gå i eksil

Iraks tidligere diktator Saddam Hussein var i 2003 innstilt på å dra i eksil dersom han fikk ta med seg 1 milliard dollar, melder den spanske avisen El Pais.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Foto: REUTERS/Faleh Kheiber

Avisen skal ha fått tak i et referat fra en samtale mellom USAs president George W. Bush og Spanias daværende statsminister Jose Maria Aznar fra 22. februar 2003. 20. mars gikk den amerikanskledede koalisjonen til angrep på Irak.

- Egypterne snakker med Saddam Hussein. Det virker som om han har gitt uttrykk for at han er innstilt på å gå i eksil dersom han får ta med seg 1 milliard dollar og all den informasjonen om masseødeleggelsesvåpen han vil, sa Bush til den spanske statsministeren ifølge El Pais.

Under møtet mellom de to på Bushs ranch i Texas uttalte den amerikanske presidenten videre at Saddam Hussein også kunne bli drept, heter det i det angivelige referatet.

På spørsmål fra Aznar om den irakiske presidenten virkelig kunne dra fra Irak, svarte Bush «Ja, det er en mulighet. Eller så kan han også bli drept.»

Amerikanske myndigheter vil ikke kommentere opplysningene i den spanske avisen. Den tidligere spanske statsministerens private stiftelse hadde torsdag heller ingen kommentar til avisoppslaget.

Press på Sikkerhetsrådet

Avisen El Pais, som var kritisk til invasjonen i Irak og Spanias støtte til den, oppgir ikke hvor den har fått tak i møtereferatet, men sier det ble skrevet av en spansk diplomat som deltok på møtet i Texas.

Bush snakker videre i referatet om hvordan USA la vesentlig press på medlemmer i FNs sikkerhetsråd for å få vedtatt en resolusjon som godkjente invasjonen, men den amerikanske presidenten understreket at USA allerede var innstilt på en krig før utgangen av mars:

- Vi må bli kvitt Saddam. Det er to uker igjen. Om to uker vil vi være militært klare. Vi kommer til å være i Bagdad innen utgangen av mars.

Forberedt

Det går videre fram av referatet El Pais skriver fra, at den amerikanske presidenten mente USA var forberedt på et Irak etter Saddam Hussein og også trodde amerikanerne kunne «vinne uten ødeleggelse».

- Vi planlegger allerede et Irak etter Saddam, og jeg tror det er et godt grunnlag for en bedre fremtid der. Irak har et godt byråkrati og et relativt robust sivilsamfunn, sa Bush.

Den amerikanske presidenten mente også at mange europeere ikke tok trusselen USA følte Saddam Hussein utgjorde, på alvor.

- Saddam Hussein kommer ikke til å forandre seg, og han kommer til å fortsette å spille med oss. Tiden er inne for å bli kvitt ham. Det er sånn det er, skal Bush ha sagt. (©NTB)

Personvernpolicy